Suntem la 300 km de Pamant, pe orbita, intr-o casa incomoda, in care obiectele plutesc, si care se roteste de 16 ori pe zi in jurul planetei. Sa mananci sau sa faci dus e o adevarata aventura. Aceasta casuta zburatoare este Statia Spatiala Internationala, locul in care cativa astronauti de diverse natii lucreaza impreuna. ISS este un exemplu de cooperare intre popoare, dar si un fel de test pentru omenire. Daca il trecem, putem sa visam sa punem piciorul pe Marte sau sa construim colonii in exteriorul Sistemului nostru Solar.


Visul de a locui in spatiu
Inca din secolul al XIX-lea, oamenii de stiinta, scriitorii si artistii din lumea intreaga si-au imaginat ca intr-o zi vom avea un avanpost in spatiu. In 1869, scriitorul Edward Everett Hale publica "The Brick Moon", o poveste scurta despre un satelit construit din 12 milioane de caramizi.
La inceputul secolului al XX-lea, omul de stiinta rus Konstantin Tsilkovsky a propus variante pentru zborul in spatiu si inclusiv pentru o statie spatiala orbitala, asa cum e ISS. 
In 1923, romanul Hermann Oberth a publicat un tratat care includea un fel de "benzinarie orbitala", o statie care sa alimenteze vehiculele care ar urma sa duca oamenii pe Marte.
Cativa ani mai tarziu, in 1929, inginerul austriac Hermann Noordung a gandit si el o platforma rotativa in spatiu, platforma care ar fi creat gravitatie artificiala.
Unul dintre elevii lui Hermann Oberth, faimosul constructor de rachete Wernher von Braun, a publicat o serie de articole despre calatoria in spatiu la inceputul anilor 1950. 


Primii pasi
In 1960, cand americanii si sovieticii luptau puternic in cursa spatiala, au inceput sa curga ideile privind o statie spatiala care sa fie amplasata pe orbita Pamantului.
Primii care au reusit sa realizeze o statie spatiala au fost sovieticii, care au trimis in spatiu Salyut 1, in 1971. Americanii fac si ei pasul, doi ani mai tarziu.
In 1984, presedintele american Ronald Reagan anunta ca o statie orbitala va fi construita, iar un an mai tarziu la proiect adera si Agentia Spatiala Europeana.
Primul modul al Statiei Spatiale Internationale, Zarya, este lansat pe orbita in 20 noiembrie 1998, de la cosmodromul Baikonur.
Poti face un tur virtual al Statie Spatiale Internationale, pe site-ul boeing.com
Un ghid al Statiei Spatiale Internationale este disponibil pe site-ul NASA.

O zi pe Statia Spatiala Internationala
Echipajul aflat la bordul ISS are o viata asemanatoare cu cea a oamenilor obisnuiti. Ziua incepe cu micul dejun, si e urmata de o sedinta pentru a pune pe agenda activitatile orelor urmatoare. Apoi, cei aflati pe orbita intra in dialog cu colegii loc aflat pe Pamant.

Dupa acesta, astronautii monteaza echipamente, instaleaza diferite componente ale statiei sau se ocupa cu diverse experimente care ating stiinte diverse, de la fizica si astronomie, pana la biologie sau chiar meteorologie. Exista si situatii in care este necesara iesirea unor astronauti in exteriorul statiei, pentru diferite reparatii.
Pe langa toate acestea, toti cei din echipaj trebuie sa faca sport cel putin doua ore pe zi. Lipsa gravitatiei le poate afecta sanatatea, deoarece muschii se pot atrofia, iar oasele pot pierde din densitate. De aceea, exercitiile fizice sunt obligatorii.

Iata si imagini LIVE de pe Statia Spatiala Internationala: