marți, 2 octombrie 2012

iPhone 5 - noul rege sau doar un pretendent la tron?


Pentru mulţi, iPhone 5 este regele smartphone-urilor. Deşi autorul nu este de acord cu acestă afirmaţie, popularitatea terminalului nu poate fi negată. Din 2007 până în ziua de azi, utilizatorii şi producătorii de telefoane mobile urmăresc cu atenţie lansările Apple în acest segment. Nu poţi să lansezi un smartphone fără să te gândeşti că va ajunge pe un raft alături de un iPhone. Ajuns la şasea iteraţie, telefonul de la Apple aduce schimbări majore şi, într-un fel, se relansează. Vom vedea în continuare cu ce vrea iPhone 5 să ne impresioneze.

Construcţie

Sunt voci care spun că nu ai văzut iPhone 5 până nu l-ai ţinut în mănă. Dacă în cazul lui iPhone 4, Apple a fost extrem de atent cu păstrarea secretă a aspectului telefonului, carcasa lui iPhone 5 şi-a făcut apariţia cu luni înainte de lansare. Aproape toate zonurile s-au adeverit, confirmând astfel o politică ceva mai relaxată a companiei din Cupertino după trecerea în nefiinţă a lui Steve Jobs. Revenind, trebuie să ţii în mână un iPhone 5 ca să înţelegi cât de mult diferă de iPhone 4S. Forma şi aspectul general pot să fie similare, însă lista cu diferenţele între ele este foarte lungă.
iPhone 5 este cu aproape 30 g mai uşor decât iPhone 4S. Terminalul este de altfel unul din cele mai uşoare cu ecran de 4" de pe piaţă. Lăţimea a rămas aceeaşi, însă grosimea a scăzut de la 9,3 mm la 7,6 mm. Pentru a face loc ecranului mai mare, noul iPhone este cu aproape 1 cm mai înalt. Dacă partea frontală este din sticlă, spatele a devenit metalic. Noua carcasă din aluminiu este foarte fină la atingere, păstrând un nivel bun de aderenţă. Cadrul lateral aduce foarte mult cu cel de la iPhone 4, însă forme precis desenate şi o eleganţă aparte. Apple ne confirmă că ştie să construiască telefoane superbe, cu o calitate impecabilă a construcţiei.
Aici trebuie să ne oprim şi să facem o serie de precizări. Dacă la iPhone 4 şi 4S principala teamă a utilizatorilor era că sticla de pe faţă sau de pe spate se va sparge la o căzătură, aici zgârieturile vor fi o problemă. Unii dintre cei care au cumpărat primele terminale s-au plâns de faptul că laturile carcasei se julesc destul de uşor şi lasă să se vadă culoarea argintie naturală a materialului folosit. Nu mai vorbim despre cei care au raportat că al lor iPhone 5 a venit cu mici zgărieturi pe mergine direct din fabrică. Răspunsul Apple la aceste probleme a fost unul scurt şi neplăcut. "Orice produs din aluminiu se poate zgâria sau juli în timpul utilizării, lăsând să se vadă culoarea argintie naturală. Este ceva normal." a spus Philip Schiller.

Când Steve Jobs era implicat în construcţia primului iPhone, a ţinut mult ca telefonul să se zgârie foarte puţin când stă în acelaşi buzunar cu setul de chei. Sticla Gorilla Glass de la iPhone 4 şi 4S era aproape invulnerabilă în acest scenariu. Nu am vrut să aflu cum se comportă spatele lui iPhone 5, însă tind să cred că nu la fel de bine. În fundal, parcă îi aud deja pe producătorii de carcase şi huse de protecţie cum îşi freacă mâinile de bucurie.

Conectorul Lightning

Aceasta este una din cele mai importante schimbări aduse de iPhone 5. Industria producătoare de dock-uri şi accesorii pentru iPhone a fost puternic lovită de schimbarea conectorului.Ce-i drept, noul telefon avea nevoie de o schimbare. Conectorul cu 30 de pini era mare şi învechit. Celelalte smartphone-uri de pe piaţă au trecut de mult la microUSB, un port foarte compact. Noul conector Lightning are dimensiuni similare, însă are, evident, un format proprietar. Avantajele sale, exceptând dimensiunile, sunt că poate fi conectat oricum şi este mai rezistent. Din păcate, el nu mai permite transferul semnalului analogic. Chiar şi cu un adaptor, anumite funcţii ale dock-urilor nu mai sunt compatibile cu iPhone 5.
Ne aşteptam ca noul conector Lightning să ofere suport pentru standardul USB 3.0, permiţând o rată de transfer mai mare între telefon şi calculator. Din păcate, el este limitat la USB 2.0. Adaptorul pentru vechiul conector costă 29 $ şi include un convertor DAC pentru a putea transmite sunetul către un dock. El nu permite însă transferul video sau controlul asupra interfeţei playerului audio. Apple a promis deja cabluri HDMI şi VGA, însă ele nu vor fi utile celor care au nevoie de transfer video analogic prin vechiul conector. Nu în ultimul rând, conectorul Lightning are integrat un chip de indentificare. Este puţin probabil că vor fi puse în vânzare alte cabluri decât cele semnate Apple.

În pachet

Pachetul lui iPhone 5 diferă doar ca lungime faţă de cel al lui iPhone 4S. În el găsim noile căşti, cablul Lightning şi un încărcător de priză cu mufă USB. Acesta din urmă oferă un curent de 1 A. Am apreciat faptul că iPhone 5 se încarcă la fel de bine şi de la un încărcător non-Apple ce oferă acelaşi curent prin portul USB.

Specificaţii

  • Ecran: 4.0", 1136x640, IPS, Gorilla Glass 2
  • Sistem de operare: iOS 6
  • Chipset: Apple A6
  • Procesor: 1,2 GHz, dual core
  • GPU: PowerVR SGX 543MP3
  • RAM: 1 GB
  • Memorie: 16/32/64 GB
  • Card: -
  • SIM: nanoSIM
  • 3G/4G: 42 Mbps / 100 Mbps
  • WiFi: 802.11a/b/g/n, dual band
  • Bluetooth: 4.0 cu A2DP
  • GPS: Da, plus GLONASS
  • USB: 2.0, Lightning Port
  • Cameră foto: 8 MP, stabilizare, F2.2,
  • Filmare video: 1080p, 30 fps, stabilzare, sunet mono
  • Cameră video secundară: 1,2 MP, filmare 720p
  • Baterie: 1.440 mAh
  • Dimensiuni: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
  • Greutate: 112 g

Ecranul

Pentru ca lucrurile să fie clare, iPhone-ul a trecut de la un ecran de 3.5" cu 640x960 pixeli la unul de 4" cu 640x1136 pixeli. Acesta din urmă se încadrează lejer în standardul Retina Display, având o densitate de 326 ppi. Calitatea ecranului nu este o surpriză. Nu ne aşteptam ca Apple să ofere ceva mai slab. Cei care au făcut măsurători comparative spun că ecranele de pe iPhone 4S şi iPhone 5 sunt aproape identice. Cel din urmă este puţin mai mare. La nivel de construcţie apare o altă diferenţă. Panoul este mai aproape de sticla protectoare, întreg ansamblul sticlă-ecran fiind mai subţire. Senzorii de atingere sunt acum integraţi în panou şi nu în sticlă.
Dacă aş putea fi puţin subiectiv, aş spune că ecranul lui iPhone 5 afişează culorile puţin mai corect decât cel al lui iPhone 4S. În comparaţie cu alte afişaje de pe piaţă, cel al lui iPhone 5 stă bine, însă nu mai are avantajul de pe vremea lui iPhone 4. Există ecrane cu o densitate mai mare de pixeli şi multe altele ce afişează culorile mai vii. În plus, rezoluţia sa este momentan problematică. Dacă numărul pixelilor pe orizontală a rămas acelaşi, pe verticală s-au mai adăugat 176 de linii. Aplicaţiile preinstalate sunt optimizate pentru noua rezoluţie, însă celelalte vor trebui modificate de dezvoltatori. Pentru o vreme, unele aplicaţii vor rula cu benzi negre sus şi jos.

Rezoluţia aleasă de Apple ar putea să mai creeze nişte probleme. La ora actuală, toate smartphone-urile de top au ecrane HD. Oricum ai întoarce-o, 720x1280 sau 800x1280 pixeli înseamnă mai mult decât 640x1136 pixeli. Cei care nu sunt fani Apple, dar ar fi interesaţi de noul iPhone 5 s-ar putea să fie puţin dezamăgiţi de aceste cifre.

Sistemul de operare

Nu vor intra aici în detalii. Noutăţile aduse sistemul de operare iOS 6 au fost acoperite pe larg într-un alt materialNotăm doar faptul că sistemul de operare, rulat pe un hardware optimizat, se mişcă impecabil. Pentru transferul muzicii şi a clipurilor în memoria telefonului este necesară folosirea aplicaţiei iTunes. Doar pozele şi filmele realizate cu camera foto sunt disponibile atunci când iPhone 5 este conectat la un PC fără iTunes.

Căştile EarPods

Dacă ai fi urmărit prezentarea oficială a lui iPhone 5, ai fi crezut că Apple a reinventat căştile. O afirmaţie a prezentatorului a fost luată foarte repede peste picior, probabil datorită unei greşeli în exprimare. Dacă noile EarPods au fost create ca să transmită sunetul direct spre canalul urechilor, căştile de până acum ce-au făcut? Probabil că prezentatorul a vrut să spună că noile căşti direcţionează mai bine sunetul în ureche.
Deşi au o construcţie internă clasică, noile căşti reuşesc să ofere un sunet de calitate, cel puţin la nivelul de preţ la care sunt disponibile în afara pachetului cu telefon. Joasele sunt amplificate, însă nu deranjant de mult. În ciuda noului design, izolarea fonică este la fel de redusă ca la vechile căşti. În plus, carcasa integrală din plastic le face să alunece din urechile mai largi ale unor utilizatori. Mă întreb dacă nişte huse mici din burete ar ajuta în acest sens.

Camera foto

Camera foto a lui iPhone 5 a fost preluată de la iPhone 4S. Apple a micşorat modulul cu aproximativ 18% pentru a-l putea integra într-o carcasă mai subţire. Calitatea imaginii a rămas aceeaşi, însă au fost aduse câteva modificări la nivel de interfaţă. Butonul declanşatorului este acum rotund şi avem un nou mod de fotografiere Panorama. În comparaţie cu alte telefoane de pe piaţă, iPhone 5 trebuie ţinut în poziţie verticală pentru a realiza imaginea compusă. Rezultatul este o imagine cu o rezoluţie foarte mare, de 28 MP. Calitatea lipirii imaginilor este foarte bună, cu greu putând fi observate punctele de lipire.
Alături de modul Panorama, iPhone 5 permite acum salvarea imaginilor în timpul înregistrării video. Pozele rezultate au o rezoluţie de doar 2 MP, utilitatea lor fiind redusă. Ele ar putea fi obţinute pe un calculator cu un player video. De menţionat că iPhone 5 înregistrează video cu sunet mono, în comparaţie cu alte smartphone-uri actuale care folosesc două microfoane simultan. Mai jos găsiţi câteva imagini de test realizate cu iPhone 5.

Autonomia

Din păcate, timpul scurt în care am avut telefonul nu ne-a permis să realizăm un test de autonomie cu iPhone 5. Cei care au avut posibilitatea să petreacă mai mult timp cu smartphone-ul spun că, folosit intens, bateria se poate descărca într-o zi. La o utilizare foarte redusă, cu conexiunea 3G dezactivată atunci când nu este folosită, telefonul poate supravieţui două zile fără să fie încărcat.

Preţ şi disponibilitate

Acest terminal iPhone 5 a fost testat prin amabilitatea magazinului online Koyos.ro. El poate fi precomandat de aici.

Concluzie

iPhone 5 reprezintă un pas important pentru Apple. Producătorul a schimbat rezoluţia ecranului şi conectorul, două elemente foarte importante pentru ecosistemul de aplicaţii şi accesorii. Într-un fel, se poate spune că Apple a fost obligat să facă aceste schimbări. Smartphone-urile de top de pe piaţă au acum ecrane HD, iar conectorul cu 30 de pini trebuia schimbat pentru ca telefonul să fie mai subţire. În rest, iPhone 5 este unul din cele mai bune smartphone-uri de pe piaţă. Apple ne demonstrează încă o dată că ştie să facă telefoane superbe. Calitatea construcţiei lui iPhone 5 este greu de egalat, în ciuda faptului că are o carcasă ce se poate zgăria mai uşor decât cea a modelului anterior.

Apple a încercat să păstreze ergonomia cu care s-a impus pe piaţă, menţinând aceeaşi lăţime a telefonului. Deşi ecranul de 4" este modest ca dimensiuni pe piaţa actuală, unii utilizatori ar putea avea mici dificultăţi să acopere întreg afişajul cu degetul mare. Schimbarea conectorului va fi o problemă cu cei care deţin deja mai multe accesorii compatabile. Adaptorul promis nu suportă toate funcţiile conectorului cu 30 de pini. Cu un ecosistem foarte bogat de aplicaţii, cei care vor achiziţiona un iPhone 5 imediat după lansare vor avea motive de frustrare. Doar aplicaţiile native folosesc noua rezoluţie. Celelalte vor afişa benzi negre sus şi jos până când dezvoltatorii vor oferi un update.
Din punct de vedere hardware, iPhone 5 este un telefon bine dotat. Camera foto oferă rezultate excelente, procesorul a fost optimizat special pentru iOS 6, iar bateria se comportă cel puţin la fel de bine precum cea a modelului anterior. Dar toate acestea nu vor conta pentru foarte mulţi viitori clienţi ai lui smartphone-ului. Aşa cum am mai spus, pentru ei există un singur motiv ca să cumpere iPhone 5.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu