Apele au avut propriul lor Tyrannosaurus rex: Plesiosuchus, un crocodil lung de 6,7 metri, spun oamenii de ştiinţă.
Cele două exemplare de crocodil Plesiosuchus şi Dakosaurus (care are doar 5m), au reprezentat vârful lanţului trofic din apele aflate în sudul Angliei, acum 150 de milioane de ani.
Dr. Mark Young, de la Universitatea din Edinburgh, a coordonat o echipă de oameni de ştiinţă pentru a analiza rămăşiţele acestor creaturi aflate în Dorset, Cambridgeshire şi Germania, teritorii care în trecut au fost acoperite de apă.
În urma cercetării, oamenii de ştiinţă au concluzionat că aceste bestii agresive nu vânau precum crocodilii zilelor noastre, ci mai curând, atacau precum mamiferele. Mai mult, se pare că atât Dakosaurus, cât şi Plesiosuchus aveau cranii similare cu cele ale lui Tyrannosaurus rex, dar că din punct de vedere al modului de hrănire ei se asemănau cu orcile.
Cel mai mare craniu de Plesiosuchus, observat până acum, are aproximativ 1,3m, ceea ce înseamnă că avea cam aceleaşi dimensiuni cu cel al unui T. rex.
„Există două tipuri de orci în Atlanticul de Nord: o subspecie care prezenta un corp lung (cu 2m mai lung decât cel al speciei mai mici) şi dinţi netociţi şi o alta subspecie care se caracteriza prin indivizi mai mici, cu dinţi excesiv de tociţi. Aceleaşi caracteristici le putem observa şi în cele două tipuri de crocodili. Faptul că aceste două grupuri neînrudite şi separate de 152 de milioane de ani, au evoluat având un set similar de adaptări morfofuncţionale este cu adevărat surprinzător”, a explicat Young.
Dakosaurus şi Plesiosuchus au făcut parte din două grupuri diferite de crocodilieni din familia Metriorhynchidae şi se diferenţiau din punct de vedere al dimensiunii, al stilului de viaţă şi al strategiei de hrănire.
De asemenea, datorită asemănărilor dintre el şi o orcă, cercetătorii au descoperit că Dakosaurus a fost cel mai vechi crocodilian, descoperit până acum, care se hrănea prin aspirare.
Datele prelevate de-a lungul timpului demonstrează că vechii crocodilieni se asemănau cu mamiferele din ziua de azi. Unii dintre crocodilii tereştrii aveau dinţi asemănători cu ai mamiferelor, pe când alţii au părăsit uscatul pentru a trăi sub ape, adaptându-se remarcabil la mediul marin, cu înotătoare asemănătoare cu cele ale rechinilor.
Vedere dorsală a craniului lui Plesiosuchus manselii
Dakosaurus maximus: dentiţie
Sursa: http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu