Este cunoscut faptul că muzica influenţează starea de spirit. De exemplu, atleţii ascultă muzică ritmată înainte de competiţii, în timp ce unele persoane preferă muzica lentă pentru a se calma. Acum, o nouă cercetare sugerează că muzica poate fi folosită cu scopul de a scădea presiunea arterială.
Într-un studiu publicat în 2008, cercetătorii de la Universitatea din Florenţa au descoperit că tensiunea arterială a pacienţilor poate să scadă dacă aceştia ascultă, timp de 30 de minute pe zi, muzică clasică, indiană sau celtică.
Japonezii de la Universitatea Osaka au realizat un studiu în care participanţii urmau şedinţe de grup bilunare unde se asculta muzică şi se râdea. Participanţii îşi puteau asculta melodiile favorite, alegând dintr-o listă de cântece din diferite genuri (pop, jazz sau muzică clasică). În urma studiului s-a observat că şedinţele au dus la scăderea tensiunii arteriale a participanţilor cu o medie de 5-6 puncte în doar 3 luni.
În urma unui alt studiu, realizat anul acesta de cei de la Universitatea din Arizona s-a constatat că muzica de harpă stabilizează presiunea arterială a pacienţilor aflaţi la terapie intensivă. La acest studiu au luat parte 100 de subiecţi dintre care 50 au ascultat muzică pentru harpa cântată de unul dintre profesorii universitari şi 50 au format doar un grup de control. În urma acestui experiment, oamenii de ştiinţă au descoperit că presiunea arterială a celor care au ascultat muzică pentru harpă s-a stabilizat.
Mai mult, tot anul acesta, dr. Giuseppe Crippa din Italia a realizat un experiment pe trei grupuri: un grup a ascultat muzică rock (Queen), un altul muzică clasic (Mozart) şi un altul a servit drept grup de control. La finalul studiului s-a constatat că muzica rock creşte nivelul presiunii arteriale, în timp ce muzica lui Mozzart a dus la scăderea tensiunii.
Prin urmare, atunci când suntem stresaţi sau când urmăm un tratament împotriva tensiunii arteriale crescute, ar trebui să ascultăm zilnic 30 de minute de muzică relaxantă pentru a ne calma şi a ne menţine sănătoşi.
Sursa : http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu