sâmbătă, 20 octombrie 2012

Filme 3D - reţetă de succes sau modă ajunsă deja la apus?


Nu mulţi ştiu asta, dar moda filmelor 3D nu este la prima apariţie, acest truc fiind folosit şi în trecut de industria cinematografică pentru a atrage oameni în sălile de cinema. Reaprinsă printr-o nouă încercare de impulsionare a profiturilor în vremuri de criză, moda filmelor 3D nu pare să fi atins nici de această dată succesul sperat în industrie, iar entuziasmul publicului tinde din nou să pălească.
Spectatori la vizionarea unui film 3D în anii `50Spectatori la vizionarea unui film 3D în anii `50

La începutul anilor 50, apariţia televizorului în gospodăriile oamenilor de rând a făcut ca sălile de cinema să se golească rapid, aruncând studiourile Hollywoodiene într-o adevărată criză. Atunci, ca şi acum în era internetului, salvarea părea să fie magia filmelor 3D, care a reumplut pentru scurt timp sălile de cinema.
În prezent, tehnologiile începutului de secol XXI au dus moda filmelor 3D şi în sufrageria de acasă, dar chiar şi aşa succesul este încă departe de a fi garantat pe termen lung. Reaprinsă în sălile de cinema cu ajutorul unor producţii de rezonanţă, ca Avatar şi The Avengers, moda filmelor 3D începe deja să piardă din având, iar preţul biletelor de intrare se apropie de nivelul proiecţiilor 2D obişnuite. Lipsiţi de motivaţia unor bonusuri consistente pe plan financiar, administratorii sălilor de cinema sunt tot mai reticenţi în instalarea unor echipamente de proiecţie 3D, iar cei care deja le deţin nu au planuri prea mari pentru upgrade.
Paradoxal, tocmai filme celebre ca Avatar sunt parţial responsabile pentru lipsa unui succes de durată în sălile de cinema 3D, standardul de calitate fixat de acesta fiind prea greu de atins pentru filme 3D cu bugete mai mici. Puţine la număr în comparaţie cu filmele 2D obişnuite şi incapabile să se ridice la nivelul aşteptărilor unui public prea exigent, filmele 3D par să iasă din atenţia studiourilor de filme, care îşi direcţionează eforturile pentru o experienţă mai bună cu filmele 2D.
Spectatori la vizionarea unui film 3D - istoria se repetăSpectatori la vizionarea unui film 3D - istoria se repetă

Folosit de mulţi ani în sălile de cinema şi apreciat pentru efectul artistic pe îl imprimă, modul de afişare la 24 cadre pe secundă (23.976 in standard NTSC) ar putea ceda locul în viitorul nu foarte îndepărtat celui la 48 cadre, capabil să redea mişcări mai fluente, cu mai multă claritate în scenele rapide din filme. Pentru moment, prezentarea unor scene din noul film The Hobbit nu a lăsat însă o audienţă foarte impresionată, astfel că adoptarea noului format ar putea să fie destul de anevoioasă.
Cât despre viitorul filmelor 3D, acestea vor continua pe un uşor trend ascendent în perioada anului viitor, cu o creştere de 4 - 6 %, impulsionată de lansarea unor noi filme cu nume răsunător. Dintre acestea merită menţionate Skyfall, noul film din seria James Bond şi ultima parte din saga Amurg -Twilight Breaking Dawn Part 2. Cert este că şi în lipsa tehnologiilor 3D sau 48 FPS, aceste filme s-ar bucura oricum de un succes răsunător şi profit pe măsură, dovedind încă odată că în industria cinematografică tehnologiile de ultimă generaţie nu pot substitui un film bun, sau mai multe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu