marți, 11 septembrie 2012

Sony CMT-G2NiP - sistemul audio, prieten bun cu Internetul


Nu putem spune că vremea sistemelor audio pentru bibliotecă s-a dus. În magazinele de profil găsim destule modele de la producători consacraţi. Totuşi, aceste sisteme au fost nevoite să evolueze odată cu tehnologia şi să incorporeze din ce în ce mai multe Vă vom prezenta în continuare un sistem audio 2.0 clasic, lansat de curând pe piaţă. Sony CMT-G2NiP este prieten cu Internetul şi poate să redea conţinut fără să fie conectat prin cablu la o sursă audio.facilităţi.

Construcţie solidă

Pentru CMT-G2NiP, Sony a folosit o reţetă clasică. Boxele au un finisaj negru lucios. Piano black, pentru cunoscători. Tweeter-ul şi woofer-ul sunt acoperite cu o meşă textilă detaşabilă. Amplificatorul are o carcasă argintie cu foarte multe perforaţii şi potenţiometre mari în faţă. Deasupra lor găsim un afişaj LCD monocrom cu trei rânduri de text. Îţi dai seama că amplificatorul nu este unul obişnuit atunci când vezi mufa USB din faţă şi antena WiFi din spate.
Primul lucru care m-a frapat atunci când am făcut cunoştinţă cu sistemul Sony CMT-G2NiP a fost greutatea. Cutia produsului, relatic compactă, cântăreşte 15 kg. Greutatea nu se împarte egal între amplificator şi perechea de boxe, aşa cum se poate vedea în lista de specificaţii. Poate că o să sune ciudat, dar greutatea poate spune multe despre calitatea audio a unui astfel de sistem. Boxele sunt pasive şi se conectează la amplificator prin cabluri de cupru multifilare. Conectorii sunt auriţi la ambele capete. De fapt, aproape toţi conectorii de pe spatele amplificatorului sunt auriţi, ceva specific pentru un sistem high end.

Difuzoarele lui Sony CMT-G2NiP sunt dotate cu câte un woofer din fibre sintetice (aramidă) de 130 mm şi un tweeter de 25 mm. Cablurile multifilare incluse în pachet au lungimea de 1,5 m, aşa încât boxele pot sta la cel mult 3 m una de cealaltă. Pentru răcirea pasivă a componentelor, amplificatorul are fante pe toată suprafaţa superioară şi parţial pe laturi. În partea din faţă, potenţiometrele şi mufa USB sunt separate de ecran şi butoanele de control de tăviţa CD playerului. În partea din spate avem două intrări audio RCA, mufele pentru difuzoare, o mufă LAN, o mufă pentru cablu coaxial, conectorul pentru antena radio şi antena WiFi.

Specificaţii

  • Tip sistem: 2.0
  • Amplificator: extern
  • Putere: 2 x 50 W
  • Răspuns în frecvenţă: 20 Hz - 20 KHz
  • Impedanţă difuzoare: 6 ohm
  • SNR: >90 dB
  • Reţea: LAN, 802.11b/g
  • Fişiere audio: MP3, WMA, AAC, CD audio
  • Port USB: 1
  • Radio: FM, AM, online
  • Altele: AirPlay, Party Streaming, DLNA
  • Afişaj: LCD monocrom, trei linii text
  • Consum: 50 W
  • Dimensiuni amplificator: 220 x 141 x 335 mm
  • Greutate amplificator: 5,6 kg
  • Dimensiuni difuzor: 160 x 270 x 252 mm
  • Greutate difuzor: 3,8 kg

Calitate audio

Sony CMT-G2NiP este, conform producătorului, un sistem audio HiFi. Sony nu foloseşte cu uşurinţă acest termen şi asta se vede imediat ce porneşti audiţia. Dacă nu ai ascultat de curând ceva care se aude foarte bune, sistemul de faţă te va impresiona. Dacă eşti familiar cu sisteme audio de calitate, vei putea aprecia ce oferă el. Mai mult, cei care au o ureche fină vor putea chiar să facă diferenţa între o melodie de pe CD şi aceeaşi melodie în format MP3. Acestea fiind spuse, testul de audiţie a constat în primul rând din redarea unor CD-uri audio. Melodiile MP3 şi staţiile radio online au avut un rol secundar. Lipsa unui dispozitiv mobil de la Apple ne-a împiedicat să testăm melodii prin AirPlay.
Pentru un ascultător de rând, Sony CMT-G2NiP se remarcă în primul rând prin claritate. Desigur, pentru un audiofil, claritatea s-ar putea să nu fie chiar atât de bună, însă este cu mult peste media pieţei. Vorbim aici despre posibilitatea de-a diferenţia foarte bine instrumentele care cântă în paralel într-o formaţie de jazz, spre exemplu. De menţionat că majoritatea testelor de audiţie le-am realizat într-o cameră de dimensiuni medii, cu boxeze amplasate pe suprafeţe de lemn, la o distanţă de 1,7 m una de cealaltă, iar subsemnatul aflat la aproximativ aceeaşi distanţă de ele.
Joasele sunt bine redate de Sony CMT-G2NiP. Sunetul este rotund, plin şi limita de jos a frecvenţelor redate este bună pentru dimensiunile boxelor. Vocea este şi ea clară şi se impune bine pe lângă joase şi înalte. Personal, apreciez un sunet bine balansat. În cazul sistemului audio de faţă, am fost nevoit să umblu puţin la setarea Treblem şi să o duc la +2 din 8 pentru ca înaltele să se audă bine în comparaţie cu celelalte frecvenţe. La volum maxim, distorsiunile sunt minime, iar 2 x 50 W pot să producă multă gălăgie într-un apartament.
Sony CMT-G2NiP - difuzoare cu două căiSony CMT-G2NiP - difuzoare cu două căi

Internet Radio

Pentru cei care nu sunt familiari cu acest concept, prin intermediul Internetului emit sute de staţii radio din întreaga lume. Ele sunt accesibile cu Sony CMT-G2NiP la categoria Network Services. Căutarea se poate face după genuri sau după ţări. Calitatea transmisiei depinde de la un post la altul, între ele fiind şi unele indicate cu High Quality. Dacă sunteţi fanul unui anumit gen de muzică, sistemul audio vă oferă posiblitatea să ascultaţi non-stop numai acel gen de melodii.
Din păcate, navigarea prin listele de ţări, genuri sau staţii radio online nu este foarte uşoară pe ecranul sistemului. După 9 sau 12 linii, sistemul se opreşte puţin să le încarce pe următoarele. Staţiile radio favorite pot fi salvate pentru acces rapid.

Alte aspecte

Nu pot să nu menţionez şi câteva aspecte mai puţin plăcute de care m-am lovit în timpul testelor. În primul rând, lipseşte suportul pentru fişiere FLAC. În condiţiile în care codec-ul este gratuit, iar fişierele FLAC oferă o calitate audio la nivel de CD, nu înţeleg de ce producătorul le-a ignorat. Este drept că poţi să asculţi fişiere Apple Lossless Audio în container MP4 prin AirPlay, dar nu toată lumea dispune de un terminal al producătorului din Cupertino. În plus, mufa USB din dotare era perfectă pentru redarea FLAC-urilor de pe un stick USB.
Şi astfel ajungem la o altă problemă. Acea mufă USB suportă doar stick-uri formatate FAT sau FAT32. La ora actuală, capacităţile stick-urilor depăşesc uşor 8 GB şi mulţi preferă formatarea NTFS pentru a putea copia pe ele fişiere mai mari de 4 GB. În plus, nu este logic să formatezi un HDD extern în format FAT32. Sony limitează astfel stick-urile USB ce pot fi folosite.
Poate că sunt puţin pretenţios, însă aş fi dorit ca difuzoarele sistemului Sony CMT-G2NiP să aibă nişte picioruşe, de preferat din cauciuc. Ele stau bine pe o suprafaţă dreaptă, dar se pot zgaria daca sunt mişcate sau rotite fără să fie ridicate. În plus, carcasa poate rezona cu suprafaţa pe care este amplasată.

Preţ şi disponibilitate

Sistemul audio Sony CMT-G2NiP este disponibil în ţara noastră la un preţ de 2.200 lei.

Concluzie

Sony CMT-G2NiP - un sistem audio elegantSony CMT-G2NiP - un sistem audio elegant

Sony CMT-G2NiP reuşeşte să îmbine un produs clasic cu tehnologii de ultimă generaţie. Avem un sistem audio cu un design plăcut, ce se conectează la Internet prin intermediul unui modul WiFi, se înţelege bine cu iPhone sau iPad şi permite redarea de pe un stick USB. Calitatea audio este la cote înalte, iar puterea de 2 x 50 W asigură o sonorizare decentă pentru un living. Preţul nu este chiar atât de piperat precum pare. O pereche de boxe de calitate, alături de un amplificator cu multe funcţii justifică acea cifră.
Părţi pozitiveplus
  • +calitate audio foarte bună
  • +construcţie impecabilă
  • +acces la multe posturi de radio online
  • +redare din reţea sau de pe un dispozitiv Apple
Părţi negativeminus
  • lipsa suportului pentru FLAC
  • interfaţa este lentă în unele cazuri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu