marți, 11 septembrie 2012

Facebook, o unealtă utilă pentru culegerea de informaţii militare


Consecinţele nefaste ale divulgării unor cantităţi prea mari de informaţii private pe Facebook nu sunt o noutate: locuri de muncă, căsnicii sau bunuri materiale s-au evaporat din cauza flecărelii digitale excesive. Conform unei anchete efectuate de Ministerul Apărării australian, aceste informaţii pot deveni însă extrem de importante şi pentru cei care culeg informaţii pentru puteri adverse, aflate sau nu în conflict declarat cu ţările de origine ale celor supravegheaţi.
Ultimul incident, a cărui efect a fost un atac care s-a soldat cu moartea a trei soldaţi australieni, s-a bazat pe o clasică formă de inginerie socială. Cu ajutorul unor false profiluri de Facebook pentru care au folosit imagini feminine atrăgătoare, o serie de lucrători pe forţele talibane din Afganistan au reuşit să obţină informaţii secrete care s-au soldat, în cel puţin un caz, cu atacuri direcţionate împotriva forţelor militare staţionate în această ţară.
Conform raportului Australian Defence Force, soldaţii staţionaţi în Afganistan care folosesc reţelele de socializare acceptă cererile de prietenie venite din partea unor persoane necunoscute, aceştia divulgând uneori informaţii private care pot fi coroborate pentru obţinerea detaliilor privind staţionarea şi echiparea unor trupe, asta în cazul în care nu sunt traşi de limbă direct pentru divulgarea de secrete militare. Informaţiilor utile pot fi coordonatele geografice setate de Facebook sau Twitter, imagini cu echipamentele sau dotările din jur şi mesajele pe care soldaţii le schimbă cu prietenii reali.
Colegii lor americani au învăţat pe pielea lor cât de sensibil poate deveni mediul online în 2007, cândpe baza informaţiilor de geolocalizare scrise în câmpurile EXIF ale imaginilor capturate cu telefoanele mobile, talibanii au reuşit să bombardeze cu succes un aerodrom, incident care s-a soldat cu pierderea a patru elicoptere AH-64. Astfel de atacuri au mai avut loc împotriva unor oficiali NATO, în acest caz suspecţi pentru încercările de culegere a unor informaţii critice fiind agenţiile de spionaj chineze.
O imagine capturată cu geotaggind poate deveni mortalăO imagine capturată cu geotaggind poate deveni mortală


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu