miercuri, 26 septembrie 2012

FOTO. Descoperire fara precedent. Peste 1,5 milioane de noi forme de viata, identificate pe Terra




O echipa de cercetatori care a studiat oceanele planetei, intr-o misiune fara precedent, anunta ca a descoperit nu mai putin de 1,5 milioane de forme noi de viata, necunoscute pana acum.

Expeditia Tara a parcurs peste 112.654 kilometeri, cercetand oceanele planetei.

Cele mai multe dintre speciile recent descoperite sunt fiinte foarte mici, de cel mult 1 cm lungime, care alcatuiesc planctonul oceanelor, insa ele sunt essential pentru buna functionare a ecosistemului, deoarece produc oxigen.

Misiunea a durat 3 ani. Noile specii vor fi expuse in cadrul unei expozitii speciale, la Muzeul de Stiinta din Londra.

Descoperirea va ajuta specialistii sa afle modul in care schimbarea climei afecteaza fauna oceanelor.


Din pacate, expeditia este nevoita sa traga si un semnal de alarma: in oceane se afla o cantitate uriasa de deseuri de plastic, aproximativ 50.000 de fragmente pe fiecare 1,6 metri patrati.

Aceste deseuri vor rezista sute sau chiar mii de ani si vor intra in lantul trofic prin pesti sau pasari, ajungand astfel, in final, in hrana oamenilor.

Mostrele au fost prelevate de la o adancime de 2.000 de metri.
Chris Bowler, coordonatorul stiintific al expeditiei, explica importanta covarsitoare pe care o au aceste micute fiinte din plancton in viata noastra:

“Jumatate din oxigenul planetei este produs de oceane. Deci fecare a doua respiratie a noastra se datoreaza acestor specii”. Disparitia unei singure specii ar afecta grav lantul trofic, putand declansa o adevarata catastrofa ecologica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu