miercuri, 26 septembrie 2012

Curentul, bicicletele si brazilienii


E aproape tautologic să spui că energia (ieftină şi din abundenţă) este cheia unei dezvoltări economice viguroase. Dar nu este niciodată inutil să cauţi noi surse de energie...



Eolian, solar, nucelar, hidro, termo... toate astea sunt fumate. Energia viitorului este pur... umană.

Cel puţin asta este părerea unui penitenciar din Brazilia care şi-a convins deţinuţii să pedaleze pentru a genera curent electric. Ideea i-a aprţinut unui judecător local care a făcut în aşa fel încât condamnaţilor care acceptă să intre în acest program să le fie redusă o zi din pedeapsă la fiecare trei zile de pedalat. Cu curentul astfel obţinut este luminată o alee din Santa Rita do Sapucai, undeva în munţii din nordul oraşului São Paolo.

Avantajele sunt multiple: deţinuţii îşi văd redusă pedeapsa şi se menţin în formă. Societatea se alege cu ceva concret în urma procesului de reabilitare a condamnaţilor respectivi, pe lângă recuperarea acestora.

Uite reportajul, dacă nu ne crezi (şi dacă nu eşti un telespectator pasionat de Euronews):



Imediat ne-am gândit ce ar fi dacă am aplica această soluţie pe scară largă în România. După cât ne spune Google, am avea cam 28.000 de deţinuţi. Fiecare dintre ei ar putea genera între 100 W şi 450 W. Să zicem 300 W. Lucrând non-stop în trei schimburi, energia anuala a unui ipotetic Sistem Energetic Penitenciar ar depăşi un respectabil 1GWh (puterea instalată fiind de 2,7 MW).

Fezabil? Cum să nu... Uite planurile aici.

Ce-ar fi însă dacă ar participa la acest efort toţi cetăţenii României? Dacă am împânzi parcurile cu asemenea biciclete staţionare capabile să producă curent electric pentru sistemul energetic naţional şi fiecare dintre noi ar putea veni oricând pentru a-şi introduce cardul bancar într-o fantă şi pentru a-şi încărca contul... dând la pedale?

Practic, populaţia inactivă a României (de pste 15 ani) este la această dată (conform ultimuluibuletin statistic) de 8,38 milioane de persoane. La aceştia se mai adaugă 9,76 milioane de cetăţeni ce figurează drept persoane ocupate. Dar asta nu înseamnă că nu vor să facă şi ei un ban cinstit şi puţin sport... Sănătate curată! Să zicem că am putea miza pe 6 milioane de oameni din cele peste 17 milioane de persoane apte de muncă. Cel puţin la început.

La asemenea cifre, puterea generată cu bicicletele ar putea creşte la 600 MW (tot în trei schimburi * 200 W). Cam cât un reactor nucelar de la Cernavodă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu