Unitatea astronomica, aproximativ egala cu distanta dintre Pamant si Soare, folosita pentru a exprima distantele din Univers, nu va mai fluctua, ea fiind oficial stabilita de Uniunea Astronomica Internationala (UAI).
Unitatea astronomica este de acum inainte egala cu 149.597.870.700 de metri, o valoare conventionala aleasa pentru a fi compatibila cu constantele astronomice in vigoare din 2009, se afirma in comunicatul emis de Observatorul din Paris.
Schimbarea este la fel de virtuala pe cat este de arbitrara: orbita terestra reprezinta o elipsa, iar distanta dintre planeta noastra si Soare nu este, deci, fixa. Nu va exista niciun impact asupra vietii cotidiene, iar lumina de la Soare va avea intotdeauna nevoie de opt minute pentru a ajunge pe Pamant.
Insa oamenii de stiinta nu mai sunt de acum obligati sa tina cont de marja de eroare de cativa metri in plus sau in minus care exista in trecut.
"Pana acum, valoarea in metri era determinata experimental, pentru ca ea sa depinda de modelele si de observatiile utilizate, ca si de sistemul de referinta ales", au explicat specialistii de la Observatorul din Paris.
Pe scurt: unitatea astronomica era intotdeauna "putin sau mai mult" egala cu 150 de milioane de kilometri. Iar o unitate de referinta in geometrie care variaza face o impresie proasta.
"Astronomia dinamica contemporana impune plasarea intr-un cadru al relativitatii generale si folosirea unui ansamblu coerent de unitati si de constante. Definitia unitatii astronomice avea nevoie de o revizuire. Iar acest lucru tocmai a fost facut", au subliniat cercetatorii de la Observatorul din Paris, potrivit agentiei de presa Mediafax.