duminică, 26 august 2012

O stire de-a dreptul revoltatoare

Doctorii şi asistentele medicale care care pleacă din România ar putea fi obligaţi să plătescă contravaloarea studiilor


In curând pe masa de lucru a parlamentarilor români se va afla un proiect de lege menit să stopeze exodul medicilor, în special al celor tineri, din ţara noastră către alte ţări unde sunt mai bine plătiţi.



Concret europarlamentarul PDL Rareş Niculescu, le cere colegilor săi din Casa Poporului să adopte o lege prin care să se pună capăt exodului de cadre medicale din România în alte ţări.

” Organizaţia Mondială a Sănătăţii, OMS, atrage atenţia asupra faptului că exodul de cadre medicale dintr-o ţară este un semnal de alarmă la sistemul de sănătate din acel stat. OMS spune că acolo unde pleacă 2 la sută dintre cadrele medicale se poate institui codul galben, deci e un mare pericol. Conform datelor din România,ale OMS, de la noi din ţară pleacă anual peste 4 la sută dintre cadrele medicale, deci noi ar trebui să instituim cod roşu de alertă în domeniul medical. Cred că pentru a stopa acest exod şi a nu ne trezi că în România vom avea doar medici şi asistente bătrâni sau proveniţi din Republica Moldova sau ţări africane, ar trebui să-i obligăm pe cei care şi-au făcut studiile la o facultate de stat să plătească contra-valoarea lor dacă pleacă să profeseze în altă ţară. De altfel, statul român cheltuie mult, chair foarte mult, cu şcolarizarea unui viitor medic, şi nu mi se pare normal ca după ce s-a investit într-un medic, acesta să lase totul baltă şi să plece să profeseze în altă ţară care nu investit nimic pentru acesta”, ne-a spus Niculescu.
Toată lumea trebuie să recunoască faptul că subfinanţarea sistemului sanitar românesc este o realitate, dar nu este corect ca medicii – sau reprezentantii altor profesii – scoliţi pe banii publici, să părăsească ţara.

Sursa :  http://www.libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu