Multe dintre gadget-urile cu care ne jucam astazi au aparut cu mult timp in urma gratie autorilor de science-fiction.
Filmele si cartile SF au fost adesea o sursa de inspiratie pentru inginerii care au proiectat gadget-urile viitorului. Daca luam, spre exemplu, Star Trek: The Next Generation, serialul in care echipajul navei Enterprise condus de capitanul Jean-Luc Picard exploreaza lumi noi si cauta sa aiba dialoguri pasnice cu alte civilizatii, vom constata ca o multime dintre aparatele aflate in mainile echipajului au fost construite cateva zeci de ani mai tarziu. Iar lucrul acesta e valabil pentru toate capodoperele SF. Sa vedem cand au fost gandite cateva dintre cele mai importante gadget-uri ale momentului.
Cei mai multi dintre cercetatori si ingineri isi iau idei din filmele sau din cartile SF. Unii dintre ei, mai norocosi, au o sclipire de geniu la o varsta frageda, iar si pe parcursul vietii incearca sa o trasforme in realitate. Este si cazul elevilor care isi inscriu proiectele la Tech School si incearca sa schimbe ziua de maine.
Telefoanele mobile
Communicator-ul folosit pentru convorbiri intre capitanul Kirk, Spock si McCoy in prima serie Star Trek, aparuta in 1969, este, de fapt, actualul telefon mobil.
Abia dupa aproximativ doua decenii telefoanele mobile au fost lansate si au avut un imens succes.
Primul telefon portabil a fost creat in 1942, dar avea 3 kilograme si nu arata deloc ca unul din zilele noastre. Acesta a fost creat de firma americana Motorola si a fost lansat sub numele de Dyna TAC 8000X.
Acum, capitanul Kirk ar fi uimit de cate comunicatoare ar gasi pe planeta.
Tableta touchscreen
Nava spatiala a capitanului Kirk, dar si cea a capitanului Picard gazduiau dispozitive usor de carat in maini, pe care membrii echipajului si notau diverse lucruri si cu care puteau scana coordonatele sau starea navei. Acel dispozitiv de vis se numeste acum tableta si a fost promovat de Steve Jobs, in 2010, sub denumirea de iPad.
Echipajul navetei s-ar si juca probabil pe tablete, acum, deoarece sunt disponibile sute de mii de aplicatii.
Tableta a adus si ideea tehnologiei touchscreen. HG Wells si-a imaginat un dispozitiv plat care putea arata imagini colore in cartea sa "When the Sleeper Wakes / Cand se va trezi Cel-care-doarme", publicata in 1899.
In aceeasi opera literara apar si usile automate. Wells ne spunea cum ”doi pereti uriasi incepeau sa se miste, unul in stanga, iar altul in dreapta”. 60 de ani mai tarziu, au aparut primele usi automate, iar acum sunt foarte apreciate in mall-urile sau in cladirile de birouri din intreaga lume.
Memoriile externe portabile
In calculatoarele din Star Trek, Spock insera un mic obiect, iar apoi acel dispozitiv ii arata pe monitoare, informatiile necesare pentru a finaliza misiunea.
Ideea a devenit de asemenea realitate, sub forma acum cunoscutului Stick USB.
Inaintea aparitiei stick-urilor, floppy-disk-urile aveau aceeasi utilitate, dar erau mai mari ca dimensiuni si aveau o capacitate de stocare mult mai mica.
Si CD-ul a revolutionat istoria memoriilor portabile. Primul CD-R a aparut in anul 1988 si a fost lansat de Philips si Sony. Azi la moda sunt DVD-urile.
Robotii
Desi ideea provine din mitologia greaca, termenul de robot a fost prima data dezvoltat de catre Karel Capek in 1920 in lucrarile lui SF.
Matematicianul grec Archytas a construit, conform unor relatari, unul dintre aceste prime automate: un porumbel propulsat cu vapori, care putea zbura singur. Acest porumbel din lemn era umplut cu aer sub presiune si avea un ventil care permitea deschiderea si inchiderea printr-o contragreutate. Au urmat multe modele de-a lungul secolelor. Unele ajutau oamenii la diverse munci, in timp ce altele erau folosite la amuzament.
Despre robotii reali si cei din filmele SF, poti citi mai multe aici.
Cadrurile de credit
Nu un economist, ci scriitorul de SF Edward Bellamy a vorbit prima data despre cardurile de credit in 1888 in cartea lui, "Looking Backward", in care eroul sau principal adoarme in 1887 si se trezeste in 2000, intr-o societate total schimbata.
Cardul de credit a fost inventat in anii 1920, dar nu era folosit decat pentru anumite activitati. Acum, aproape toata lumea detine in portofel un card de credit.
Camerele video de supravegheat
Si acestea au aparut prima data intr-o carte SF. Au fost inchipuite intai de George Orwell, in anii 1940, in cartea sa ”1984”. Primele camere cu circuit inchis din America se numeau Vericon si au fost disponibile din 1949.
In 1973, Politia Locala din New York a pus primele camere de supraveghere in piata Times Square pentru a scadea criminalitatea.
Acum sunt folosite in aproape fiecare local sau cladire publica in scopul de a preveni jafurile si pentru a monitoriza anumite persoane.
Internetul
In 1904, cunoscutul autor Mark Twain s-a gandit la o metoda de comunicare globala prin care oamenii si-ar putea vorbi si s-ar putea vedea. Visul lui a devenit realitate dupa cateva zeci de ani, cand s-au pus bazele Internetului.
2.100.000.000 oameni sunt, momentan, conectati la reteaua globala. Istoria Internetului onoreaza conceptul gandit de Mark Twain.
Sursa : http://www.yoda.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu