Grupul Google pregateste lansarea YouTube Romania, asteptata cu mare interes de compozitorii romani, care urmeaza sa primeasca bani pentru videoclipurile incarcate pe acest site, in baza unui contract semnat, pe 6 martie, intre Google Ireland Limited si UCMR-ADA.
Organismul de gestiune a drepturilor de autor Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA), care reprezinta pe teritoriul Romaniei 7.800-7.900 de compozitori si textieri de muzica, si-a informat membrii ca, pe 6 martie, a semnat cu Google Ireland Limited o "Autorizatie licenta neexclusiva de utilizare a operelor muzicale prin streaming oneros" pentru site-ul YouTube.
"Prin intermediul acestui contract, UCMR-ADA a obtinut pentru membrii sai dreptul de a colecta remuneratii, pentru utilizarile operelor muzicale pe internet, pe site-ul YouTube, prin streaming", se spune in anuntul UCMR-ADA.
Organismul de gestiune a drepturilor de autor isi atentioneaza membrii ca "data intrarii in vigoare a autorizatiei-licenta neexclusiva este data lansarii platformei YouTube-Romania". "Aceasta data este stabilita de partenerii nostri de la Google, iar modalitatea de comunicare catre public va fi, cu siguranta, una de impact mediatic", precizeaza UCMR-ADA.
Contactati de MEDIAFAX si intrebati cand va fi lansata versiunea locala a YouTube, reprezentantii Google Romania au dezvaluit interesul de a aduce noi servicii pentru utilizatorii si companiile din Romania.
"YouTube a devenit una dintre cele mai populare platforme de divertisment prin care oamenii pot interactiona, viziona si incarca continut video, inclusiv in Romania. Ne bucuram sa aducem noi servicii pentru utilizatorii si companiile din tara noastra, pentru a inlesni accesul la cat mai mult continut local, dar momentan nu avem mai multe detalii sa oferim", au declarat reprezentantii Google Romania.
Este de asteptat ca prin lansarea YouTube Romania publicul sa aiba acces mai usor la un continut localizat, insa cei interesati vor putea accesa in continuare varianta internationala a YouTube.
Surse au declarat, pentru MEDIAFAX, ca lansarea versiunii YouTube Romania va avea loc in acest an.
Pe de alta parte, cantaretii par a fi cei mai interesati de lansarea versiunii localizate a YouTube, deoarece - in baza contractului semnat intre UCMR-ADA si Google - vor putea sa incaseze bani pentru melodiile lor care vor fi postate pe YouTube Romania. Insa la fel cum nu se cunoaste inca data oficiala de lansare a YouTube Romania, nici UCMR-ADA nu a comunicat detaliile legate de procentele pe care le va incasa de la YouTube pentru membrii sai.
Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii UCMR-ADA au refuzat sa dea detalii din contract si au invocat clauzele de confidentialitate impuse de Google.
Surse din industrie au declarat, pentru MEDIAFAX, ca exista o metodologie pentru utilizarea operelor muzicale pe internet si, in baza acesteia, compozitorii romani vor primi un procent din veniturile pe care le va realiza YouTube Romania. Conform acelorasi surse, acest procent ar fi in jur de 5%.
Lansarea YouTube Romania este vazuta ca un fapt pozitiv de compozitorii romani, avand in vedere ca multi dintre ei spun ca nu au primit pana acum bani pentru difuzarea melodiilor lor pe site-ul international YouTube.
Astfel, compozitorul Mihai Ogasanu a declarat ca lansarea YouTube Romania este "un lucru foarte bun", pentru ca este ceva "gandit si dorit de mult" de catre cei care detineau drepturile pentru melodiile postate pe YouTube.com.
"Este o idee foarte buna, pentru ca in felul acesta se pot gestiona drepturile mult mai bine, in ceea ce priveste colaborarea dintre UCMR-ADA si YouTube Romania. Cred ca si artistii romani isi vor pune piesele pe YouTube Romania. Mi se pare un lucru foarte bun, nu stiam exact rezultatele demersului (...) E foarte bine pentru noi, pentru artisti, pentru compozitori si textieri, cei care sunt in spatele melodiilor, si bineinteles pentru imagine, mai departe, banuiesc ca vor negocia si alte organisme de gestiune colectiva (cu YouTube, n.r.). Pentru ca pe YouTube Romania nu va fi doar muzica, ne putem astepta si la continut cinematografic autohton", a spus Mihai Ogasanu.
Intrebat daca a incasat vreodata bani din drepturi de autor in urma melodiilor compuse de el si postate pe site-ul international YouTube, Mihai Ogasanu a spus: "Nu am cunostinta de acest lucru".
Calin Goia, solistul trupei Voltaj, a declarat pentru MEDIAFAX ca nu stia despre contractul semnat de UCMR-ADA cu Google, pentru YouTube Romania. El a precizat insa ca UCMR-ADA a inceput sa colecteze drepturile de autor si de pe online. "Fata de acum cinci-sase-sapte ani, au inceput sa se mai stranga niste banuti", a spus Calin Goia, precizand insa ca situatia in Romania este foarte departe de ceea ce se intampla la nivel international, unde artistii pot sa traiasca foarte bine din drepturile de autor care li se cuvin.
Pe de alta parte, Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, a declarat pentru MEDIAFAX ca parteneriatul semnat de UCMR-ADA este binevenit. "Inca nu se stie cand va fi lansat YouTube Romania, dar e binevenit. Nu stiu nici cum o sa se monitorizeze exact, cum o sa se imparta veniturile", a spus Cornel Ilie. El a precizat ca, pana in prezent, trupa Vunk nu a incasat bani de la YouTube.com pentru melodiile sale.
Florin Grozea, fondatorul trupei Hi-Q, compozitor, textier si consilier in drepturi de autor, dupa cum se prezinta pe blogul personal, este cel care a facut initial publica informatia ca UCMR-ADA va colecta drepturi de autor de pe YouTube. El a declarat, intr-un interviu pentru manafu.ro, ca "autorii, compozitorii, textierii si casele de discuri vor primi in sfarsit drepturi de autor din utilizarea muzicii lor pe YouTube", cel mai mare site cu muzica din lume.
"Veniturile din publicitate se vor imparti dupa un algoritm stabilit prin acest acord si o parte din banii castigati de YouTube in Romania se vor duce la autorii romani (si straini). Nu s-au publicat detalii despre contract, dar probabil ca autorii romani vor lua (prin intermediul UCMR-ADA) intre 5 si 10% din veniturile YouTube realizate pe teritoriul Romaniei. Procente asemanatoare platesc si radiourile, televiziunile si alti utilizatori ai muzicii in Romania (conform negocierilor directe dintre UCMR-ADA si asociatiile care reprezinta aceste companii media)", a explicat Florin Grozea.
Contactat de MEDIAFAX, Dan Popi, cel care conduce casa de discuri Cat Music, a declarat ca vede acordul semnat de UCMR-ADA cu Google, pentru YouTube Romania, ca pe "un pas esential". "Regret ca a durat atat de mult", a spus Dan Popi.
El a precizat ca, pana in prezent, Cat Music a incasat bani din drepturi de autor de la YouTube.com. "Am incasat, printr-un intermediar, dar numai international, fara Romania. Negociem cu Google acum, Cat Music avand cel mai mare canal de YouTube din Romania", a spus Dan Popi.
El a mai spus ca este imposibil ca UCMR-ADA sa gestioneze direct si drepturile de autor ale compozitorilor romani de pe YouTube.com. "Practica in domeniu face imposibil acest lucru in mod direct. Organele echivalente UCMR-ului colecteaza in fiecare teritoriu, iar apoi vireaza banii UCMR-ului daca exista acorduri de reciprocitate", a spus Dan Popi.
Popi are un raspuns si la intrebarea ce ar mai trebui facut in domeniul site-urilor de partajare de videoclipuri pentru ca detinatorii de drepturi sa isi primeasca banii: "Trebuie aplicata legea, aici autoritatile ar trebui sa ia mai in serios pirateria pe internet".
Si reprezentantii casei de discuri Roton au declarat, pentru MEDIAFAX, ca asteapta de mult aceasta initiativa, a localizarii YouTube.
"Localizarea YouTube in Romania este un pas foarte important, pentru ca ne va ajuta sa pastram o linie cat mai coerenta de comunicare a pieselor noastre si impreuna cu artistii si autorii vom putea promova operele pe canalul oficial, in mod exclusiv, pentru a ajunge cat mai devreme la cat mai multi dintre cei ce vor sa asculte/vizioneze. Asteptam de mult aceasta initiativa, de acum inainte conturile vor putea fi mai usor personalizate, continutul muzical va putea fi mult mai atent promovat si indeaproape supravegheat. La fel de important pentru noi este faptul ca vom putea comunica direct cu partenerii de la YouTube pentru crearea de campanii comune", au mai spus reprezentantii Roton.
Site-ul de partajare de fisiere video YouTube, proprietate a grupului Google, a devenit una dintre cele mai importante surse de informare din lume, potrivit unui studiu realizat de centrul de cercetare american Pew, publicat in Statele Unite in luna iulie 2012. Acest studiu a evidentiat faptul ca subiectele de actualitate au fost cele mai cautate pe YouTube intr-o perioada de 15 luni, intre 2011 si 2012. Totodata, YouTube sustine ca peste 72 de ore de inregistrari video sunt postate pe site in fiecare minut si ca peste patru miliarde de fisiere video sunt vizionate in fiecare zi.
In plus, joi, YouTube a anuntat ca are peste un miliard de utilizatori unici in fiecare luna. De asemenea, compania a anuntat ca cele mai importante branduri din lume desfasoara in prezent campanii pe YouTube.
"Prin intermediul acestui contract, UCMR-ADA a obtinut pentru membrii sai dreptul de a colecta remuneratii, pentru utilizarile operelor muzicale pe internet, pe site-ul YouTube, prin streaming", se spune in anuntul UCMR-ADA.
Organismul de gestiune a drepturilor de autor isi atentioneaza membrii ca "data intrarii in vigoare a autorizatiei-licenta neexclusiva este data lansarii platformei YouTube-Romania". "Aceasta data este stabilita de partenerii nostri de la Google, iar modalitatea de comunicare catre public va fi, cu siguranta, una de impact mediatic", precizeaza UCMR-ADA.
Contactati de MEDIAFAX si intrebati cand va fi lansata versiunea locala a YouTube, reprezentantii Google Romania au dezvaluit interesul de a aduce noi servicii pentru utilizatorii si companiile din Romania.
"YouTube a devenit una dintre cele mai populare platforme de divertisment prin care oamenii pot interactiona, viziona si incarca continut video, inclusiv in Romania. Ne bucuram sa aducem noi servicii pentru utilizatorii si companiile din tara noastra, pentru a inlesni accesul la cat mai mult continut local, dar momentan nu avem mai multe detalii sa oferim", au declarat reprezentantii Google Romania.
Este de asteptat ca prin lansarea YouTube Romania publicul sa aiba acces mai usor la un continut localizat, insa cei interesati vor putea accesa in continuare varianta internationala a YouTube.
Surse au declarat, pentru MEDIAFAX, ca lansarea versiunii YouTube Romania va avea loc in acest an.
Pe de alta parte, cantaretii par a fi cei mai interesati de lansarea versiunii localizate a YouTube, deoarece - in baza contractului semnat intre UCMR-ADA si Google - vor putea sa incaseze bani pentru melodiile lor care vor fi postate pe YouTube Romania. Insa la fel cum nu se cunoaste inca data oficiala de lansare a YouTube Romania, nici UCMR-ADA nu a comunicat detaliile legate de procentele pe care le va incasa de la YouTube pentru membrii sai.
Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii UCMR-ADA au refuzat sa dea detalii din contract si au invocat clauzele de confidentialitate impuse de Google.
Surse din industrie au declarat, pentru MEDIAFAX, ca exista o metodologie pentru utilizarea operelor muzicale pe internet si, in baza acesteia, compozitorii romani vor primi un procent din veniturile pe care le va realiza YouTube Romania. Conform acelorasi surse, acest procent ar fi in jur de 5%.
Lansarea YouTube Romania este vazuta ca un fapt pozitiv de compozitorii romani, avand in vedere ca multi dintre ei spun ca nu au primit pana acum bani pentru difuzarea melodiilor lor pe site-ul international YouTube.
Astfel, compozitorul Mihai Ogasanu a declarat ca lansarea YouTube Romania este "un lucru foarte bun", pentru ca este ceva "gandit si dorit de mult" de catre cei care detineau drepturile pentru melodiile postate pe YouTube.com.
"Este o idee foarte buna, pentru ca in felul acesta se pot gestiona drepturile mult mai bine, in ceea ce priveste colaborarea dintre UCMR-ADA si YouTube Romania. Cred ca si artistii romani isi vor pune piesele pe YouTube Romania. Mi se pare un lucru foarte bun, nu stiam exact rezultatele demersului (...) E foarte bine pentru noi, pentru artisti, pentru compozitori si textieri, cei care sunt in spatele melodiilor, si bineinteles pentru imagine, mai departe, banuiesc ca vor negocia si alte organisme de gestiune colectiva (cu YouTube, n.r.). Pentru ca pe YouTube Romania nu va fi doar muzica, ne putem astepta si la continut cinematografic autohton", a spus Mihai Ogasanu.
Intrebat daca a incasat vreodata bani din drepturi de autor in urma melodiilor compuse de el si postate pe site-ul international YouTube, Mihai Ogasanu a spus: "Nu am cunostinta de acest lucru".
Calin Goia, solistul trupei Voltaj, a declarat pentru MEDIAFAX ca nu stia despre contractul semnat de UCMR-ADA cu Google, pentru YouTube Romania. El a precizat insa ca UCMR-ADA a inceput sa colecteze drepturile de autor si de pe online. "Fata de acum cinci-sase-sapte ani, au inceput sa se mai stranga niste banuti", a spus Calin Goia, precizand insa ca situatia in Romania este foarte departe de ceea ce se intampla la nivel international, unde artistii pot sa traiasca foarte bine din drepturile de autor care li se cuvin.
Pe de alta parte, Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, a declarat pentru MEDIAFAX ca parteneriatul semnat de UCMR-ADA este binevenit. "Inca nu se stie cand va fi lansat YouTube Romania, dar e binevenit. Nu stiu nici cum o sa se monitorizeze exact, cum o sa se imparta veniturile", a spus Cornel Ilie. El a precizat ca, pana in prezent, trupa Vunk nu a incasat bani de la YouTube.com pentru melodiile sale.
Florin Grozea, fondatorul trupei Hi-Q, compozitor, textier si consilier in drepturi de autor, dupa cum se prezinta pe blogul personal, este cel care a facut initial publica informatia ca UCMR-ADA va colecta drepturi de autor de pe YouTube. El a declarat, intr-un interviu pentru manafu.ro, ca "autorii, compozitorii, textierii si casele de discuri vor primi in sfarsit drepturi de autor din utilizarea muzicii lor pe YouTube", cel mai mare site cu muzica din lume.
"Veniturile din publicitate se vor imparti dupa un algoritm stabilit prin acest acord si o parte din banii castigati de YouTube in Romania se vor duce la autorii romani (si straini). Nu s-au publicat detalii despre contract, dar probabil ca autorii romani vor lua (prin intermediul UCMR-ADA) intre 5 si 10% din veniturile YouTube realizate pe teritoriul Romaniei. Procente asemanatoare platesc si radiourile, televiziunile si alti utilizatori ai muzicii in Romania (conform negocierilor directe dintre UCMR-ADA si asociatiile care reprezinta aceste companii media)", a explicat Florin Grozea.
Contactat de MEDIAFAX, Dan Popi, cel care conduce casa de discuri Cat Music, a declarat ca vede acordul semnat de UCMR-ADA cu Google, pentru YouTube Romania, ca pe "un pas esential". "Regret ca a durat atat de mult", a spus Dan Popi.
El a precizat ca, pana in prezent, Cat Music a incasat bani din drepturi de autor de la YouTube.com. "Am incasat, printr-un intermediar, dar numai international, fara Romania. Negociem cu Google acum, Cat Music avand cel mai mare canal de YouTube din Romania", a spus Dan Popi.
El a mai spus ca este imposibil ca UCMR-ADA sa gestioneze direct si drepturile de autor ale compozitorilor romani de pe YouTube.com. "Practica in domeniu face imposibil acest lucru in mod direct. Organele echivalente UCMR-ului colecteaza in fiecare teritoriu, iar apoi vireaza banii UCMR-ului daca exista acorduri de reciprocitate", a spus Dan Popi.
Popi are un raspuns si la intrebarea ce ar mai trebui facut in domeniul site-urilor de partajare de videoclipuri pentru ca detinatorii de drepturi sa isi primeasca banii: "Trebuie aplicata legea, aici autoritatile ar trebui sa ia mai in serios pirateria pe internet".
Si reprezentantii casei de discuri Roton au declarat, pentru MEDIAFAX, ca asteapta de mult aceasta initiativa, a localizarii YouTube.
"Localizarea YouTube in Romania este un pas foarte important, pentru ca ne va ajuta sa pastram o linie cat mai coerenta de comunicare a pieselor noastre si impreuna cu artistii si autorii vom putea promova operele pe canalul oficial, in mod exclusiv, pentru a ajunge cat mai devreme la cat mai multi dintre cei ce vor sa asculte/vizioneze. Asteptam de mult aceasta initiativa, de acum inainte conturile vor putea fi mai usor personalizate, continutul muzical va putea fi mult mai atent promovat si indeaproape supravegheat. La fel de important pentru noi este faptul ca vom putea comunica direct cu partenerii de la YouTube pentru crearea de campanii comune", au mai spus reprezentantii Roton.
Site-ul de partajare de fisiere video YouTube, proprietate a grupului Google, a devenit una dintre cele mai importante surse de informare din lume, potrivit unui studiu realizat de centrul de cercetare american Pew, publicat in Statele Unite in luna iulie 2012. Acest studiu a evidentiat faptul ca subiectele de actualitate au fost cele mai cautate pe YouTube intr-o perioada de 15 luni, intre 2011 si 2012. Totodata, YouTube sustine ca peste 72 de ore de inregistrari video sunt postate pe site in fiecare minut si ca peste patru miliarde de fisiere video sunt vizionate in fiecare zi.
In plus, joi, YouTube a anuntat ca are peste un miliard de utilizatori unici in fiecare luna. De asemenea, compania a anuntat ca cele mai importante branduri din lume desfasoara in prezent campanii pe YouTube.
Sursa : http://www.yoda.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu