marți, 5 februarie 2013

Comunicaţiile video fără extensii sau plugin-uri: Mozilla şi Google demonstrează puterea WebRTC


Browser-ul Google Chrome a implementat în ultima sa versiune Beta suport pentru standardul de comunicaţie WebRTC, iar Mozilla a făcut şi ea un pas în această direcţie, implementând în versiunea 18 a browser-ului Firefox un suport preliminar pentru acesta. Pentru a demonstra capacităţile acestuia, cele două companii au oferit o demonstraţie care, chiar dacă nu este gata pentru a da piept cu lumea reală, este promiţătoare.
WebRTC este un standard aflat încă în dezvoltare, acesta urmând să ofere, în momentul în care va fi definitivat, suport pentru comunicaţiile audio sau video şi pentru transferul descentralizat de fişiere fără a necesită utilizarea unui plugin auxiliar.
Pentru demonstraţia de mai jos, echipele Google şi Mozilla au folosit versiunea 25 Beta a browser-ului Chrome, o versiune nightly a browser-ului Firefox şi o aplicaţie open-source, AppRTC, care a mediat comunicarea între cele două browsere. Având împreună o cotă de piaţă de aproape 60 de procente, Google şi Mozilla încearcă astfel să aducă la cunoştinţa publicului existenţa şi beneficiile acestei tehnologii, încercând să contracareze rivalul Microsoft, care încearcă să-şi promoveze propriul standard CURTC, care în schimb oferă mai multă flexibilitate deoarece permite şi interconectarea cu serviciile VoIP sau de telefonie.
Standardul WebRTC mai are nevoie de câteva luni pentru atingerea stadiului când specificaţiile sale finale for fi definitivate. În afară de Google Chrome şi Mozilla Firefox, acesta mai este implementat parţial în browser-ul Opera, un alt susţinător al acestui standard, dar nu este susţinut de Microsoft sau Apple.

Sursa : http://www.go4it.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu