miercuri, 20 februarie 2013

Canonical a prezentat Ubuntu for Tablets, promite o integrare multiplatformă deosebită


În luna ianuarie a acestui an, Canonical a prezentat versiunea pentru terminale mobile a sistemului de operare Ubuntu, iar ieri seară a fost dezvăluită şi versiunea pentru tablete. Bazându-se pe acelaşi nucleu GNU/Linux, aceasta va rula pe orice ecran cu diagonale între 6 şi 20 de inchi, completând astfel versiunea pentru terminale mobile şi, bineînţeles, celebra versiune desktop.
O versiune de test a acestei platforme va fi disponibilă începând de mâine şi va putea fi instalată pe tabletele Nexus 7 şi Nexus 10, tot mâine şi terminalele mobile Galaxy Nexus şi Nexus 4 urmând să primească versiunea optimizată pentru ecrane mai mici.
Cerinţele hardware pentru această platformă software încep de la nuclee ARM Cortex-A9 dual-core, 1GB RAM şi 8 GB de stocare, însă planurile Canonical vizează şi modelele din gama superioară, bazate pe Cortex-A15 sau Intel Atom care oferă ecran de 10-12”. Conform declaraţiilor, platformele cu putere ceva mai scăzute, deci şi mai accesibile, sunt în acest moment o prioritate.
  Prin anunţarea acestei versiuni, care va fi prezentată mai pe larg în cadrul MWC 2013, Canonical intenţionează să ofere o experienţă unică începând de la terminale mobile cu ecrane mici până la sistem desktop sau televizoare inteligente cu diagonale mari. Până la fuzionarea definitivă a versiunilor actuale de Ubuntu va mai trece însă un an, acest eveniment urmând să aibă loc în aprilie 2014, odată cu lansarea versiunii 14.04 LTS.
În funcţie de terminalul pe care rulează, Ubuntu va oferi interfeţe diferite, optimizate pentru utilizarea cu o singură mână, cu două mâini, tastatură sau mouse, însă nucleul va fi unul unic şi va oferi o migrare simplă între sistemele pe care rulează şi adaptarea în funcţie de perifericele sau ecranele conectate suplimentar. Dezvoltatorii vor putea scrie însă aplicaţii unice care să se adapteze la interfaţa platformei pe care rulează.
Compania a oferit şi un scurt de prezentare, punând accent pe multitasking-ul real, modul de lucru Split Screen, conturile de utilizator multiple si modul particula de navigaţie între aplicaţii.
Mark Shuttleworth a afirmat însă că, contrar zvonurilor apărute în ianuarie, primele terminale mobile Ubuntu nu vor fi lansate în toamna acestui an, când doar platforma software pentru acestea va fi finalizată, ci undeva în cursul primului trimestru al anului viitor.

Sursa : http://www.go4it.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu