Poate că astăzi modelul Nikon F nu mai impresionează, însă lansarea acestei camere foto avea să se dovedească un moment istoric, fiind un exemplu clasic al modului în care balanţa puterii dintr-o industrie se poate schimba pe neaşteptate.
Producătorii germani dominau industria aparatelor fotografice de 35 de milimetri, iar cele câteva modele lansate de Nikon cu câţiva ani înainte erau destinate mai ales persoanelor pentru care fotografia era un hobby. Nikon F era, însă, ideal pentru un fotograf profesionist, oferind o soluţie completă. Modelul lansat pe piaţă de Nikon era însoţit de o gamă largă de obiective şi accesorii, satisfăcând toate nevoile fotografilor profesionişti. De asemenea, era fiabil, rezistent şi prezenta un alt mare avantaj: costa mult mai puţin decât celelalte SLR-uri, permiţând ca un număr tot mai mare de oameni să aibă şansa de a folosi un aparat profesionist.
Acest model era conceput pentru a fi cât mai uşor de utilizat, prezentând numeroase schimbări inovatoare în acest sens. Printre inovaţiile aduse de Nikon F se număra şi faptul că era primul SLR de 35mm care permitea ataşarea unui motor electric, acest sistem de avansare permiţând fotografului să obţină 4 cadre pe secundă. Această inovaţie, alături de faptul că Nikon oferea un număr foarte mare de obiective, a făcut aparatul Nikon F foarte popular în rândul fotojurnaliştilor.
Pentru unii jurnalişti, acest aparat s-a dovedit a fi mai mult decât comod. Celebrul fotograf Don McCullin îşi datorează viaţa unui Nikon F. Fotojurnalistul american realiza în 1970 un reportaj din mijlocul războiului civil ce se defăşura în Cambodgia, când un glonţ rătăcit a pornit în direcţia sa. Norocul lui McCullin a fost că proiectilul s-a oprit în elementul de titaniu din aparatul Nikon F.
Legendarul aparat care i-a salvat viaţa lui McCullin / Foto: martsharm
Fiabilitatea acestui aparat a făcut ca Nikon F să fie adoptat, treptat, de tot mai mulţi fotografi profesionişti americani şi europeni, care renunţau la vechile camere germane. Acest lucru a făcut ca în anii ‘60 o bună parte din imaginile laureate cu prestigiosul premiu Pulitzer să fie realizate cu aparate Nikon. Una dintre fotografiile care au făcut istorie a fost realizată de Eddie Adams în 1968. Imaginea capturată cu un Nikon F surprindea momentul în care un prizonier Vietcong era executat cu un revolver de către un general de poliţie vietnamez. Pentru că a surprins brutalitatea aliaţilor trupelor americane, imaginea a jucat un rol important în decizia retragerii SUA din război şi l-a convins pe preşedintele american Jimmy Carter să acorde azil politic unui număr record de 200.000 de vietnamezi.
Succesul fără precedent al acestei camere în rândul jurnaliştilor a făcut ca Nikon să devină sinonim, în rândul profesioniştilor, cu fotografia de acţiune. De-a lungul anilor ‘60 şi ‘70, aparatul Nikon F avea să fie folosit de fotografii din întreaga lume, fie că era vorba de alpiniştii care cucereau Himalaya, de cei care documentau salturile de la 10.000 de metri altitudine ale paraşutiştilor din trupele puşcaşilor marini, sau, pur şi simplu, de fotografii revistei franceze „Paris Match”.
Modelul Nikon F a rămas în producţie timp 14 ani, iar numărul de aparate foto produse între 1959 şi 1974 a fost un veritabil record: 862.000. Aşadar, SLR-ul lansat de Nikon a adus democratizarea fotografiei, făcând ca această activitate rezervată doar unui număr restrâns de cunoscător să devină accesibilă oricărui pasionat. Aceasta a fost cheia revoluţiei SLR realizate de Nikon: fotografia era de acum pentru oricine, oriunde.
Acest documentar oferă mai multe detalii despre modul în care a fost conceput legendarul aparat Nikon F:
Sursa : http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu