Internetul a evoluat şi, în ciuda faptului că ne referim uneori la el folosind sintagma „Web 2.0” (veche de aproape un deceniu), este imposibil să nu realizăm cât de multe lucruri s-au schimbat de atunci: de la aspectul general al unei pagini, până la integrarea de aplicaţii 2D / 3D şi relaţionarea lor cu alte platforme.
Cea mai nouă adiţie, standardul HTML5, este prezentul şi viitorul reţelei globale. Orice site respectabil tinde să adopte acest standard, dacă nu cumva a făcut-o deja. Cât de mult contează asta în economia resurselor şi ce implicaţii practice are asupra performanţelor sistemului? Nu putem şti decât folosindun benchmark adecvat, care să testeze browser-ul simulând un mediu Web modern, în care se derulează aplicaţii de ultimă oră.
Google Octane - un benchmark modern pentru browsere
În acest sens, Google a dezvoltat o platformă de teste care scoate în evidenţă capacitatea browser-ului în lucrul cu aplicaţii moderne.
Benchmark-ul poartă numele de Google Octane, iar prima versiune considerată stabilă (Octane v.1) a fost lansată în luna august a acestui an.
Concret, Google Octane include o suită de 13 teste inspirate din experienţa utilizatorilor de Internet şi situaţiile actuale cel mai des întâlnite. Deşi mulţi consideră benchmark-ul ca fiind doar un test sintetic care nu reflectă neapărat performanţele practice, în cazul lui Google Octane putem spune că lucrurile stau diferit, rezultatele „măsurătorilor” fiind oferite în baza unei analize reale a motoruluiJavaScript.
Cum rulezi Google Octane într-un mediu optim
Înainte de a rula testul (deschide pagina de benchmark Google Octane aici), iată câtevasugestii care să vă ajute să obţineţi rezultate cât mai relevante:
- Închideţi aplicaţiile ce rulează în paralel şi consumă resurse (antivirus cu protecţie în timp real, aplicaţii de editare foto-video, muzică, filme, alte browsere în afară de cel vizat pentru testare etc.);
- Dacă folosiţi un laptop, setaţi-l pe modul „High Performance”;
- Rulaţi testul de mai multe ori (recomand de minimum 5 ori – nu vă faceţi griji, nu durează mult) şi eliminaţi cel mai slab şi cel mai bun rezultat din listă. Cu restul de rezultate faceţi o medie aritmetică – această medie poate fi considerată relevantă în ceea ce priveşte performanţele browser-ului.
Compatibilitate
Dacă testul nu rulează pe anumite browsere, aceasta poate fi o problemă de compatibilitate. Google menţionează spre exemplu că benchmark-ul Octane nu merge pe Internet Explorer 9 (pe Internet Explorer 10 Preview merge) şi pe browser-ele mobile Android browser, Chrome mobile şi Safari mobile. Lista completă a compatibilităţilor, precum şi detaliile despre ce presupune fiecare test în parte găsiţi pe pagina oficială a Google Octane.
Rezultate benchmark
La final, iată şi rezultatele obţinute pe sistemul nostru de test, rezultate pe care le publicăm pentru a vă ajuta să faceţi o comparaţie cu ceea ce aţi obţinut pe calculatoarele voastre.
- Google Chrome: 10.066 puncte
- Mozilla Firefox: 6.417 puncte
- Opera: 3.934 puncte
Rezultatele de mai sus pot fi considerate într-o oarecare măsură controversate, la urma urmei platforma de test Octane fiind dezvoltată de Google, aceeaşi companie ce are în portofoliu şi binecunoscutul browser Chrome. Ca un contra-argument, să spunem că şi în alte teste Google Chrome reuşeşte să se impună în faţa principalului concurent – Mozilla Firefox. Sigur, aprecierea unui browser rămâne la latitudinea utilizatorului final, care nu este interesat neapărat doar de viteză ci şi de alte aspecte cum ar fi extensiile sau compatibilitatea cu anumite site-uri. La fel de bine putem vorbi şi de un lucru banal precum obişnuinţa.
Configuraţie sistem de test:
- CPU Intel Pentium E2160, 1.8 GHz (supratactat la 2.7 GHz), Dual Core;
- RAM 8 GB DDRIII;
- Video AMD Radeon 4850;
- HDD WD 320 GB, SATA;
- OS: Windows 7 Home Premium, 64 bits.
Rezultatele obţinute de cititorii go4it.ro
Acestea fiind spuse, aşteptăm cu interes rezultatele obţinute de voi în Google Octane. Să vedem care e cel mai performant browser la sfârşit de an!
Sursa : http://www.go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu