Lentilele de contact care îşi schimbă aspectul şi te pot face să vezi lucruri care nu se află în faţa ta erau întâlnite până de curând doar în filme SF, unde îşi demonstrau potenţialul oferind purtătorului informaţii utile despre obiectele aflate în câmpul vizual, sau afişând o interfaţă 3D interactivă pentru un PC sau smartphone ultra-sofisticat.
Mulţumită progreselor făcute în tehnologia ecranelor LCD de către o companie numită Centre of Microsystems Technology, această invenţie are şanse mari să devină realitate în viitorul apropiat. Noile lentile de contact, demonstrate deja cu un prim prototip funcţional, conţin în structura lor o matrice LCD flexibilă, modelată după forma lentilei de contact. Motivul pentru care compania producătoare a ales tehnologia LCD în loc de OLED este o limitare a celei din urmă cu privire la suprafaţa efectivă ce poate fi alocată pentru afişarea de imagini. Tehnologia LED nu permite decât folosirea unei porţiuni restrânse din suprafaţa lentilei, în timp ce cu o matrice LCD poate fi acoperit întreg câmpul vizual, oferind purtătorului o experienţă mult mai imersivă.
Problema este că tehnologia ecranelor cu cristale lichide este aplicabilă în mod normal pe suprafeţe rigide sau semiflexibile, ce nu rezistă procesului de modelare necesar pentru formarea unei lentile de contact. Limitarea a fost în cele din urmă depăşită cu ajutorul unor noi tipuri de polimeri electroconductivi, ce rezistă mult mai bine procedeului de modelare.
Pe suprafaţa de afişare acum suficient de mare pentru a umple întreg câmpul vizual, cercetătorii pot acomoda un număr variabil de pixeli. Spre exemplu, dacă se optează pentru formarea unui singur pixel care să acopere întreaga suprafaţă utilă este obţinută o lentilă de contact cu transparenţă variabilă, care la aplicarea unui mic impuls electric reduce din lumina ambiantă percepută, efectul fiind similar unor ochelari de soare cu intensitate reglabilă.
Dacă în schimb se optează pentru îngrămădirea a cât mai mulţi pixeli cu putinţă, lentila de contact se transformă într-un veritabil ecran LCD, capabil să redea imagini detaliate care se suprapun peste câmpul vizual obişnuit, efectul perceput fiind similar unui display OSD afişat pe ecranul televizorului, atunci când accesăm sistemul de meniuri sau ajustăm volumul sonor.
Un posibil efect cu utilitate pur cosmetică este schimbarea culorii irisului după bunul plac. În mod ideal, cei care poartă aceste lentile de contact va putea avea ochi verzi, albaştrii, roşii sau de un negru intens cu o simplă apăsare de buton pe un accesoriu de forma unui breloc.
Pentru a demonstra potenţialul noilor lentile de contact, echipa de cercetători a creat un prototip funcţional. Pentru moment, matricea LCD încorporată în structura lentilelor poate reda doar forme simple, ce sunt uşor vizibile pe suprafaţa transparentă.
Odată cu perfecţionarea tehnologiilor aflate în spatele acestui nou tip de lentile de contact, aplicaţiile potenţiale sunt foarte interesante. Spre exemplu, crearea unui produs cu funcţionalitate similarăochelarilor inteligenţi de la Google, dar care poate fi purtat oricând şi oriunde, fără a atrage priviri curioase de la cei din jur.
Dacă lentilele de contact cu ecran LCD vor transforma dispozitivele smartphone cu ecran mare în accesorii demodate sau chiar ridicole în viziunea tinerilor de peste câţiva ani rămâne de văzut. Până atunci, cercetătorii responsabili cu acest proiect mai au de trecut câteva obstacole, cum ar fi să afle dacă imaginile afişate la o distanţă atât de mică de retină pot fi văzute şi interpretate corect de purtător.
Sursa : http://www.go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu