marți, 20 noiembrie 2012

Topul saptamanal de aplicatii romanesti pentru iOS si Android


In urma cu o saptamana anuntam inceperea unei serii de articole in care sa atrag atentia asupra unor aplicatii romanesti de iOS si Android. Spre deosebire de alte articole cu sugestii din Apple App Store si Google Play pe care le-am realizat in trecut, in acest segment saptamanal ne vom axa exclusiv pe aplicatii mobile romanesti.
Cu toate ca exista companii mai mici sau mai mari din Romania care se ocupa de dezvoltare de aplicatii, e interesant de apreciat si efortul unor programatori independenti care-si dedica timpul liber acestei activitati. Multi dintre ei incearca sa castige niste bani, dar cei mai multi creaza aplicatii, multe dintre ele gratuite, cu scopul de a se auto-promova. Astfel, in timp ce ei isi adauga o linie in plus in CV, noi ca utilizatori ajungem sa ne bucuram de aplicatii gratuite remarcabile.
Curs Valutar si Convertor

Curs Valutar si Convertor

Alexandru Clapa
De foarte mult timp cautam o metoda pentru a urmari evolutia preturilor la valute atat dupa BNR cat si dupa alte banci si nu mica mi-a fost mirarea cand am gasit o astfel de aplicatie gratuita care functioneaza foarte bine. Interfata este simpla si la obiect. De pe prima pagina poti vedea preturile BNR pentru un numar mare de valute iar din cateva atingeri poti ajunge la un grafic pentru evolutia pretului la euro pe ultimele 10 zile. In cazul in care lucrezi mai mult cu banci poti vedea foarte usor preturile aceluiasi numar de valute la 9 banci importante din tara noasta. Poti vedea unde este cel mai bine sa cumperi sau sa vinzi diverse sume de bani prin sectiunea ,,Top Curs”. O functie mai rar intalnita in alte aplicatii similare este Convertor BNR care te ajuta sa faci conversii directe din euro in dolari sau din yeni in lire sterline dintr-un singur pas. In plus, neobisnuit pentru o astfel de aplicatie este faptul ca lucreaza si offline. O poti actualiza manual sau se actualizeaza atunci cand o instalezi prima oara iar dupa aceea valorile din aplicatie se schimba cand apesi butonul refresh de pe prima pagina din coltul din dreapta sus.

Liga 1 RomaniaLiga 1 Romania

Alex Bandoi si Stanislav Bandoi
Destinata in mod evident pasionatilor de fotbal, aplicatia Liga I Romania, din cate se pare este creata de doi frati. Unul s-a ocupat de versiunea pentru Android si unul de versiunea pentru iOS. Aplicatia va permite sa urmariti toate detaliile aferente oricarui eveniment important din Liga 1 de fotbal din tara noastra. Este simplu de folosit iar interfata este intuitiva. Puteti vedea scorurile meciurilor din fiecare etapa si puteti vedea cine si in ce moment al jocului a marcat golurile castigatoare. La fel de usor puteti vedea cu cine va juca FC Brasov in etapa a 17-a. Clasamentul este cat se poate de bine pus la punct iar informatiile se actualizeaza de fiecare data cand intrati in aplicatie. Exista si o sectiune de stiri in aplicatie care preia automat continut de pe site-ul Sport Total FM -sptfm.ro. Butonul din coltul din dreapta jos al aplicatiei va duce la un feed de Twitter pe care puteti ajunge si voi daca folositi #LIRo atunci cand postati. Daca vreti puteti posta pe Twitter si direct din aplicatie. O alta reusita in topul nostru de aplicatii romanesti, ce merita recomandata pentru dezvoltarea tehnica.
Retete de Post

Retete de post

Active Soft SRL
Avand in vedere ca mai sunt cateva saptamani pana la Craciun si trecem printr-o perioada de post, acum este cel mai bun moment sa experimentati si astfel de mancaruri. Aplicatia in cauza include atat retete impartite pe sectiuni cat si un motor de cautare care ofera retete pentru diferite cuvinte cheie precum biscuiti, soia sau tofu. ,,Rete de post” are o baza de date cu foarte multe retete impartite pe 7 sectiuni: Retete de post, Dezlegare la peste, Retete prajituri, Aperitive, Mancaruri, Salate, Super, Ciorbe. Din retetele pe care le-am citit, limbajul folosit este foarte accesibil iar cele mai multe dintre ele au si poza. Daca gasiti o reteta si vreti sa o puneti in aplicare mai tarziu printr-o simpla atingere, la capatul retetei o puteti adauga la o lista de favorite.

Doua RotiDoua roti

Valentin Mladin
Daca sunteti un biciclist pasionat, Doua roti este una dintre aplicatiile cele mai importante pentru informare. Din pacate nu este disponibila pe Google Play si nici nu se gaseste sub forma unei aplicatii web. Doua roti e doar pe App Store. In primul rand, ecranul prinicipal al aplicatiei include un ceas si un calendar care imi aduc aminte de elemente de interfata din Windows Phone, o particularitate pozitiva mai ales daca vreti sa petreceti excesiv de mult timp navigand prin meniuri. Din ce am observat aplicatia functioneaza atat ca un portal de informare cat si o poarta catre o comunitate de utilizatori. Aveti de exemplu acces la informatii despre magazine de biciclete si piese de biciclete din 19 orase din tara. Daca sunteti in Bucuresti puteti vedea rapid de unde sa inchiriati o bicicleta. Sectiunea de stiri este un agregator de stiri care preia informatii de pe website-uri precum Bicla.ro, Velorutia, MBike sau Bate Saua. La evenimente puteti vedea ce concursuri s-au desfasurat in ultimele luni si ce concursuri urmeaza sa aiba loc. Nu lipsesc din aplicatie sfaturile utile, un feed de Twitter si galerii Foto/Video.

Vorbesc Coret iOSVorbesc corect

IOPI Projects SRL
Intr-o lume in care din ce in ce mai putini parinti au suficient de mult timp sa petreaca cu copiii, mai ales in primii ani de viata, aplicatii precum Vorbesc Corect ii ajuta pe cei mici sa invete simplu si usor primele cuvinte in limba romana. Aplicatia va permite sa va definiti profile, sa acumulati cunostinte noi si ulterior sa le testati. Partea cea mai buna este ca interfata simpla cu butoane mari este perfecta pentru cele mai fragede varste. Cuvintele noi sunt impartite pe sectiuni precum Fructe, Legume, Obiecte si Alimente, dintre care doua sectiuni sunt gratuite si doua se pot achizitiona in-app. Din cate m-am jucat prin aplicatie aceasta pare perfecta pentru prichindei de cativa ani. Pentru o nota de personalizare, salutul pe care il auziti in momentul in care intrati in aplicatie il puteti inregistra cu propria voce. Astfel, in momentul in care copilul ruleaza aplicatia ,,Vorbesc corect” se va simti mai in siguranta. Ca un mic detaliu, aplicatia functioneaza la fel de bine si pe iPhone si pe iPad, fiind o aplicatie universala.

Sursa : http://playtech.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu