marți, 20 noiembrie 2012

Discuri optice de 1TB în 2015


Chiar dacă în ultimii ani harddisk-urile ieftine şi dispozitivele USB flash au făcut aproape uitate discurile optice Blu-ray şi DVD, cei de la Fujifilm speră să le aducă din nou în centru atenţiei sporind considerabil capacitatea de stocare.
Fujitsu promite discuri optice de 1TB în 2015Fujitsu promite discuri optice de 1TB în 2015

Graţie unei noi metode de înregistrare, discurile optice ar putea acomoda în curând până la 1 TB de date. Pentru atingerea acestui ideal, Fujifilm foloseşte un procedeu numit two-photon absorptionce permite stocarea datelor prin generarea de căldură într-un areal foarte îngust de pe suprafaţa discului optic, limitată la punctul focal al razei laser. După cum sugerează şi numele ales, tehnologia presupune folosirea a două fascicule de lumină cu frecvenţe identice sau diferite, ce încălzesc moleculele substratului de înregistrare exact la punctul de intersectare, lăsând neatinse straturile care conţin alte date. Precizia acestui procedeu permite creare de discuri optice cu straturi multiple de înregistrare, concentrate unul deasupra celuilalt şi accesate prin focalizarea selectivă a celor două raze laser.
Potrivit Fujifilm, procedeul folosit permite atingerea unei densităţi de până la 25 GB pentru fiecare strat de înregistrare, la fel cât este atins în prezent cu discurile Blu-ray. Diferenţa este că noile discuri pot găzdui până la 20 de straturi pe fiecare faţetă, astfel că un disc de tip double-sided cu capacitate 1 TB devine realizabil.
Potrivit Fujifilm, noua metodă de înregistrare are un potenţial foarte ridicat, ce va permite în timp ridicarea capacităţii de stocare până la ameţitoare valoare de 15 TB.
Fujifilm prevede sosirea pe piaţă a noului tip de discuri optice în anul 2015, la preţuri mai mici decât este cerut în prezent pentru discurile Blu-ray, obţinute prin implementarea unui procedeu de fabricaţie mai eficient. Spre exemplu, un disc Blu-ray cu 4 straturi are nevoie de 147 secunde pentru fabricare, în timp ce cu nu noua metodă dezvoltată de Fujifilm sunt nevoie de numai 58 secunde pentru formarea unui disc cu 8 straturi. Rămâne de văzut dacă şi dispozitivele capabile să inscripţioneze astfel de discuri vor costa mai puţin decât cele Blu-ray.

Sursa : http://www.go4it.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu