joi, 22 noiembrie 2012

Direct pe retină: proiectarea imaginilor în ochi, cu ajutorul unui nou dispozitiv, îi ajută pe nevăzători să citească (VIDEO)


Aparatul, numit Argus II, este un model avansat de dispozitiv neuroprotetic, care permite proiectarea unor litere individuale şi chiar cuvinte scrise în limbajul Braille direct pe retina persoanei nevăzătoare. Experimentele au arătat că nevăzătorii învaţă foarte rapid să citească cuvinte de 4 litere proiectate în acest mod.

Argus II a fost, până în prezent, implantat unui număr de 50 de persoane, multe dintre acestea putând acum să perceapă culori, mişcări şi forme, datorită unui procesor portabil care transformă imaginile de la o mini-cameră video (montată pe ochelari) în stimuli electrici, care ajung la micro-electrozii implantaţi  direct în retină.
Dar aparatul face posibilă şi citirea, prin recunoaşterea modelelor specifice ale literelor alfabetului Braille, alfabetul folosit pe scară largă de nevăzători. Cei mai mulţi dintre ei citesc cu ajutorul degetelor, atingând hârtia pe care literele alfabetului Braille sunt imprimate în relief. Alfabetul Braille foloseşte o grilă cu 6 „puncte” aşezate în două rânduri verticale de câte 3; unele dintre puncte sunt în relief, iar fiecare model de puncte în relief din cadrul celor 6 corespunde unei anumite litere.
Argus II, dezvoltat de firma Second Sight, poate fi utilizat şi fără camera video, folosind doar microcipul cu electrozi implantaţi în retină şi procesorul portabil, pentru a stimula direct retina. În loc de a „simţi” literele Braille cu ajutorul degetelor, nevăzătorii le pot percepe acum sub forma unor modele proiectate pe retină. 
Într-un test pe un singur pacient nevăzător, s-a demonstrat că acesta poate citi cuvinte de patru litere în mai puţin de o secundă, cu o acurateţe de 89%. 
Implantul vizual cuprinde o grilă de 60 de electrozi minusculi, ataşaţi de retină, pentru a stimula direct celulele nervoase retiniene, iar cercetătorii au folosit un computer pentru a stimula 6 dintre puncte, sub forma literelor Braille.
Dezvoltat în principal pentru uzul celor ce suferă de retinită pigmentară (RP), o boală genetică degenerativă ce duce la deteriorarea gravă a vederii şi uneori chiar la orbire completă, Argus II poate reda într-o oarecare măsură capacitatea de a citi litere mari şi cuvinte scurte (până la 4 litere). Perfecţionările viitoare ale aparatului ar putea duce la îmbunătăţirea acestei capacităţi, iar adăugarea unui software de recunoaştere a literelor va furniza nevăzătorilor o metodă alternativă de citire, pe lângă cea „clasică”, cu ajutorul degetelor.

Sursa : http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu