O "ceată" de roboţi se ocupă de semănat, comunicând între ei şi acţionând coordonat. Robotul-fermier, proiectat de compania Dorhout R&D, prefigurează evoluţia viitoare a agriculturii, în care mare parte a muncilor dificile ar putea fi realizate de roboţi.
Pentru moment, roboţii-fermieri "ştiu" doar să semene, dar compania are în vedere şi proiectarea unor sisteme capabile să plivească, să împăştie îngrăşăminte şi să adune recolta, înlocuind în bună parte munca oamenilor.
În materialul video, roboţii pot fi văzuţi în acţiune: se deplasează în orice direcţie, evitând obstacolele; folosesc un senzor plasat în partea inferioară pentru a vedea dacă într-un anumit loc a fost pusă o sămânţă; dacă locul nu a fost însămânţat, atunci robotul sapă o gropiţă şi aşează o sămânţă, ghidând acţiunea cu ajutorul unui "ochi electronic".
În acelaşi timp, fiecare robot comunică cu ceilalţi, înştiinţându-i despre ceea ce face, într-un sistem inspirat de modul în care se organizează coloniile de furnici. Când o furnică găseşte hrană, ea anunţă evenimentul celorlalte furnici din grup eliberând un feromon care le atrage spre sursa de hrană. În acelaşi, mod, un robot poate controla acţiunile grupului cu ajutorul unui semnal.
Roboţii pot însămânţa o parcelă de teren în moduri diferite, în funcţie de instrucţiunile primite, şi pot maximiza eficienţa procesului, depăşind limitările utilajelor agricole convenţionale, care nu pot planta decât în rânduri.
Sursa: http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu