duminică, 14 octombrie 2012

SALTUL ISTORIC al lui Felix Baumgartner: Aventurierul aerului încearcă să depăşească viteza sunetului - LIVE VIDEO

Aventurierul austriac Felix Baumgartner, care a amânat pentru duminică saltul său din stratosferă, de la înălţimea record de 36.576 de metri, încercând să depăşească viteza sunetului în cădere liberă, spune că acest salt este "scopul său final".




Felix Baumgartner (Imagine: Mediafax Foto/AFP)


Cu textul "Born to fly" (Născut pentru a zbura, n.r.) tatuat pe antebraţ, austriacul în vârstă de 43 de ani speră să adauge mai multe recorduri în palmaresul său: căderea liberă realizată de la cea mai mare înălţime şi cea mai rapidă săritură liberă. De asemnea, Felix Baumgartner vrea să devină primul om care depăşeşte viteza sunetului fără a se afla într-un aparat de zbor.
Evenimentul, pentru care austriacul se pregăteşte de cinci ani, programat să aibă loc iniţial pe 8 octombrie, a fost amânat de mai multe ori, întâi pentru 9 octombrie, apoi pentru 11 octombrie şi, cel mai recent, pentru duminică.
Felix Baumgartner a început deja pregătirile pentru saltul său din stratosferă, care ar urma să aibă loc - dacă totul decurge cum era prevăzut - peste o oră, potrivit site-ului redbullstratos.com.
"Îmi plac foarte mult provocările, iar încercarea de a deveni prima persoană care depăşeşte bariera sunetului este o provocare unică. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care îl mai am de făcut", a declarat Felix Baumgartner în timpul perioadei de pregătire pentru marele salt.
Felix Baumgartner s-a născut pe 20 aprilie 1969 în oraşul austriac Salzburg şi, de copil, a visat să piloteze elicoptere şi să sară cu paraşuta.
"Mi-am dorit întotdeauna să mă simt liber şi, mai ales, să privesc lumea de sus. Când eram mic mă căţăram în copaci şi mi-am dorit întotdeauna să zbor", a spus Felix Baumgartner.
El a efectuat primul salt la vârsta de 16 ani, înainte de a se înrola în armata austriacă şi şi-a perfecţionat calităţile în cadrul forţelor speciale.
Aventurierul a explorat deja cele patru colţuri ale lumii, uneori în aer, dar şi de la nivelul solului. În 1999, el a devenit primul om care a sărit de pe unul dintre braţele statuii lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient pentru a deschide paraşuta şi a ateriza în siguranţă.
Dar cele mai spectaculoase sărituri ale sale sunt acelea de pe cele mai înalte turnuri ale lumii - Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (1999) şi de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).
În 2003, el a realizat prima traversare, în cădere liberă, a Canalului Mânecii, sărind dintr-un avion care plana deasupra oraşului francez Calais, la graniţa cu Marea Britanie. Austriacul avea ataşată o aripă de avion din carbon.
Baumgartner a sărit şi de pe cel mai înalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franţa, care se ridică la înalţimea de 343 de metri deasupra Văii Tarn.
Pentru saltul pe care urmează să îl efectueze duminică, de la înălţimea de peste 36.000 de metri deasupra statului New Mexico, Felix Baumgartner s-a antrenat timp de cinci ani şi a mai dus la bun sfârşit alte două sărituri de la mare înălţime, una de la 21.800 de metri şi o alta de la 29.600 de meteri.
"Cred că totul este o chestiune de pregătire. Trebuie să îţi faci bine treaba. Şi îmi displace să fiu numit un iubitor de senzaţii tari sau dependent de adrenalină, pentru că nu sunt deloc aşa. Îmi place ca totul să fie foarte bine pus la punct", spune Baumgartner.
În prezent, el trăieşte în Elveţia şi Statele Unite ale Americii, însă mărturiseşte: "În aer mă simt acasă".
Aventurierul austriac a trecut peste decepţia provocată de amânarea saltului şi încearcă în prezent să se concentreze asupra a ceea ce trebuie să facă duminică, potrivit unui comunicat remis în urmă cu câteva zile de organizatori.
În afară de condiţiile meteorologice, organizatorii se mai confruntă cu o problemă: nu au decât un balon de rezervă.
Anunţul acestui salt, făcut iniţial la sfârşitul lui septembrie, a pus capăt unei perioade de incertitudine în ceea ce priveşte data la care va avea loc saltul supersonic, după ce capsula presurizată, ridicată de un balon umflat cu heliu, a fost avariată în luna iulie, în timpul unor teste.
"Toate sistemele capsulei au fost testate cu succes", a declarat, atunci, într-un comunicat Art Thompson, directorul tehnic al acestui proiect, denumit "Stratos".
Ascensiunea va dura două-trei ore, iar coborârea lui Baumgartner va dura peste 20 de minute, din care cinci în cădere liberă, înainte de deschiderea paraşutei, la o altitudine de 1.500 de metri.
Atingând viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri /oră (343 metri/ secundă), Felix Baumgartner, în vârstă de 43 de ani, care va purta un costum presurizat, va zbura la fel de repede ca un glonţ de pistol.
Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă este deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.
Pentru a se pregăti pentru această performanţă, paraşutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja două salturi deasupra statului New Mexico - primul în martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea în august, de la altitudinea de 29.456 de metri - atingând viteza maximă de 864 kilometri/ oră, înainte de a-şi deschide paraşuta.
Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.
Unul dintre principalele obiective ale proiectului "Stratos" constă în colectarea de date ştiinţifice care ar putea să amelioreze siguranţa călătoriilor spaţiale permiţând, în cazuri de urgenţă, salturile cu paraşuta de la mare altitudine.
Sportivul este sprijinit tehnic şi financiar pentru acest salt supersonic de grupul austriac de băuturi energizante Red Bull şi de patronul acestuia, multimilionarul austriac Dietrich Mateschitz.
Cel din urmă este şi proprietarul echipei de Formula 1 Red Bull-Renault, la care concurează actualul campion mondial, germanul Sebastian Vettel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu