marți, 16 octombrie 2012

ASUS Padfone 2 - lansare şi hands-on


Nu a trecut prea mult timp de la apariţia pe piaţă a terminalului ASUS Padfone, însă producătorul a prezentat astăzi cea de-a doua versiune a acestui interesant hibrid modular. Urmând să ajungă pe piaţă undeva la finele acestui an, Padfone 2 nu va intra în conflict cu nu chiar atât de vechiul Padfone, cel puţin conform speranţelor producătorului. Între cele două produse există o diferenţă majoră care le va face să ţintească utilizatori diferiţi.


Această diferenţă nu este însă cea pe care ne-am fi dorit-o: dacă Padfone era un hibrid care putea fi folosit ca telefon mobil Android, tabletă şi laptop, noul Padfone 2 pierde tastatura hardware, care nu mai există nici măcar ca opţiune separată în acest moment. Producătorul a promis că va lansa un astfel de accesoriu, însă tastatura va folosi conectivitate Bluetooth, se va ataşa printr-un conector magnetic şi este promisă undeva într-un viitor neclar. Celebrul stilou Bluetooth, care oferă opţiunile de stylus şi handsfree, a fost în schimb păstrat.
Pentru cei care îşi doresc o tastatură QWERTY hardware, vechiul Padfone rămâne astfel atractiv, pentru ceilalţi însă noul Padfone 2 aduce o serie de schimbări interesante.

Terminalul mobil a făcut un salt de la diagonala de 4,3" la cea de 4,7", aducând şi un panou superior IPS+ cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli şi luminozitate de 550 lumeni în locul vechiului S-AMOLED cu rezoluţie qHD. Acest ecran foloseşte însă, la fel ca Google Nexus 7, un strat de protecţie Gorilla Fit, inferior celebrului Gorilla Glass. Platforma hardware este cel mai puternic chip mobil al momentului, chipset-ul Qualcomm Snapdragon S4 Pro (APQ8064) aducând un procesor Krait quad-core tactat la 1,5GHz şi noul accelerator grafic Adreno 320.

Celelalte îmbunătăţiri includ saltul la o memorie RAM cu o capacitate de 2GB, o cameră foto cu diafragmă f/2.4 şi senzor BSI de 13MP, care oferă captură video 1080p la 30 de cadre pe secundă sau 720p la 60 de cadre pe secundă, dar şi captură foto în rafală la 6 fps. Alături de ele găsim conectivitate LTE tri-band (800/1800/2600MHz), GPS cu suport GLONASS, Bluetooth 4.0, NFC şi un sistem audio îmbunătăţit cu un difuzor mai mare şi tehnologia SonicMaster. Restul dotărilor cuprind un adaptor wireless dual-band 802.11 a/b/g/n, stocare internă de 32 sau 64GB şi o baterie cu o capacitate mărită la 2140mAh.
Din păcate ASUS nu ne-a permis să rulăm benchmark-uri. Pentru testele de performanţă şi calitatea foto va trebui să aşteptăm un model de test.
Mărirea ecranului a determinat şi creşterea dimensiunilor, Padfone 2 fiind vizibil mai mare decât predecesorul său cu cei 137,9 x 68,9 mm ai săi. Greutatea a crescut cu doar 6 g, ajungând acum la 135 g, iar terminalul a devenit mai subţire: între 9 şi 3 milimetri.

După cum se observă din imagini, terminalul a păstrat liniile generale ale vechiului model, având acelaşi profil de tip pană şi folosind aceeaşi combinaţie de aluminiu pentru rama laterală şi plastic cu un model radial pentru capacul posterior. Impresia lăsată de construcţie este una pozitivă, însă cu această ocazie am remarcat o serie de aspecte mai puţin plăcute: bateria nu poate fi detaşată, slotul MicroSD a dispărut, iar conectorii microUSB şi HDMI au fost înlocuiţi de un conector cu format proprietar cu 13 pini. Pentru el există un cablu adaptor pentru microUSB şi MHL.
Prin mai multe schimbări a trecut însă tableta. Vechiul ansamblu era un produs greu şi gros, având 13,5 mm grosime şi 853 de grame, însă tableta noului Padfone 2 este mai subţire şi mult mai uşoară, având acum 12 mm şi 649 g, dintre care 135 g sunt reprezentate de terminalul mobil. Dimensiunea ecranului, tipul panoului şi rezoluţia au rămas aceleaşi, adică un ecran IPS de 10.1" cu 1280 x 800 pixeli.

Pentru a obţine această reducere a parametrilor fizici, ASUS a modificat sistemul de andocare a terminalului, după cum v-am adus la cunoştinţă acum ceva vreme. dar a redus şi capacitatea bateriei interne de la 6600 mAh la 5000 mAh. Sistemul de prindere este unul de tip culisant cu şină şi acoperit cu teflon, terminalul nemaifiind însă protejat de un capac suplimentar.

Producătorul afirmă că cei 2140 mAh ai terminalului vor oferi 16 ore de convorbiri 3G, 13 ore de navigaţie WiFi şi 9 ore de redare video, în timp ce întregul ansamblu telefon şi tabletă va oferi 36 de ore de convorbiri 3G, 39 de ore de browsing wireless şi 27 de ore de redare video. Aceste cifre vor putea fi obţinute însă doar prin utilizarea modului Power Saving din profilurile de management a eficienţei energetice.
Hibridul va deveni disponibil în Taiwan începând de astăzi şi va rula la lansare Android 4.0. Acesta va ajunge în Europa (inclusiv România) abia la sfârşitul lunii decembrie, până atunci ASUS promiţând o actualizare la Jelly Bean, ce va fi lansată undeva în noiembrie.
Preţurile vor fi de 799€ pentru modelul de 32GB şi 899€ pentru cel de 64GB, Padfone 2 urmând să fie disponibil atât în versiune neagră cât şi albă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu