Ieri, un astronom amator care filma planeta Jupiter a observat o strălucire luminoasă în partea superioară a atmosferei planetei ce a durat aproximativ două secunde.
În dimineaţa zilei de 10 septembrie 2012, la ora 11:35:30 GMT, am observat o explozie strălucitoare pe Jupiter. Flash-ul luminos părea să aibă un diametru de 160 de kilometri”, a explicat Petersen, astronomul amator ce a văzut evenimentul în timp real.
Momentul a fost surprins de un alt astronom amator, George Hall, care filma planeta Jupiter chiar la momentul respectiv. Citind descrierea lui Peterson pe un forum dedicat astronomiei, Hall a hotărât să analizeze imaginile capturate şi a descoperit că a filmat evenimentul respectiv.
Indiciile sugerează că este vorba despre un impact al unei comete sau al unui asteroid, corpul ceresc fiind atras de gravitaţia puternică a planetei Jupiter. Fără acţiunea planetei Jupiter, acest impact ar fi putut afecta altă planetă din sistemul nostru solar, inclusiv Terra.
Astronomii cred că Jupiter joacă rolul unui scut cosmic pentru planeta noastră, măturând din calea Pământului obiectele ce pot provoca un impact devastator. Unii oameni de ştiinţă afirmă că viaţa pe Terra nu s-ar fi putut dezvolta fără efectul protector al lui Jupiter.
Doar în ultimii trei ani, astronomii au observat patru coliziuni majore pe suprafaţa planetei Jupiter. „Fără Jupiter, planeta noastră ar suferi mult mai multe coliziuni”, a explicat Glenn Orton, specialist NASA în cadrul Jet Propulsion Laboratory.
Iată imaginile ce surprind momentul impactului:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu