O femeie din statul american Minnesota a primit o amenda incredibila de 220.000 de dolari in urma unei sentinte pronuntata marti de catre un tribunal federal. Jammie Thomas-Rasset a fost acuzata de descarcarea si partajarea ilegala a unor piese muzicale.
Instanta a revenit asupra deciziei initiale emisa de catre un tribunal districtual, de reducere a amenzii de la 1,5 milioane la 54.000 de dolari. Tribunatulul federal a stabilit o amenda de 220.000 de dolari si interzicerea de a inregistra si distribui fisiere audio.
Procesul, ce dateaza inca din 2006, a fost intentat de catre Asociatia Industriei Muzicale Americane (RIAA) in numele mai multor case de discuri. Initial, Jammie Thomas-Rasset (foto) a fost acuzata de descarcarea unui numar de 1.700 de piese muzicale, insa actiunea in instanta a cuprins doar 24 dintre acestea.
Asociatia a incercat sa ajunga la o intelegere pe cale amiabila, solicitand despagubiri de doar 4.500 de dolari, insa femeia a refuzat. RIAA a dat in judecata in anul 2000 peste 18.000 de persoane pentru partajarea ilegala de muzica, insa majoritatea cazurilor s-au rezolvat in afara instantei, Jammie Thomas-Rasset fiind una dintre exceptii.
Un alt caz este cel al lui Joel Tenenbaum, ce a fost acuzat pentru descarcarea a 30 de piese muzicale. Acesta a primit in 2009 o amenda initiala fabuloasa de 675.000 de dolari, ce a fost ulterior redusa de catre un judecator la doar 67.500 dolari. Tenenbaum a facut recurs in august, insa a fost respins.
Incepand cu anul 2008, asociatia a renuntat sa mai dea in judecata persoane fizice, incercand o alta strategie in colaborare cu furnizorii de servicii Internet, potrivit cotidianului britanic The Guardian.