miercuri, 22 august 2012

Cel mai bine pastrat secret al omenirii. Oamenii de stiinta au gasit viata pe Marte acum 36 de ani


planeta Marte 7


Unul dintre obiectivele misiunii Curiosity este sa investigheze posibilitatea existentei vietii pe Marte. Un om de stiinta american, fost angajat al NASA, sustine ca a demonstrat in anii '70 existenta microbilor pe Planeta Rosie.



Gilbert Levin a vorbit luna aceasta pentru revista de specialitate New Scientist, sustinand ca echipa alaturi de care a lucrat la misiunea Viking, acum 36 de ani, a reusit sa demonstreze existenta vietii extraterestre.

Cei doi roboti Viking erau sonde statice si au ajuns pe suprafata martiana in vara lui 1976. Sondele au efectuat doua experimente asupra solului de pe Marte, ca sa demonstreze existenta microbilor.

Intr-unul dintre acestea, au fost prelevate mostre de sol, care au fost amestecate cu o mixtura de nutrienti - printre care zaharuri, apa si alte chimicale - care continea si carbon radioactiv. Ideea din spatele testului a fost ca, daca microbii vor consuma amestecul, vor elimina dioxid de carbon radioactiv, dovada ca au metabolizat nutrientii. Spre surprinderea tuturor, acest lucru s-a si intamplat.

Insa, un al doilea studiu, gandit pentru a demonstra prezenta moleculelor pe baza de carbon din solul martian, a fost un esec total.

Date fiind rezultatele negative ale celui din urma test, si primul a fost declarat nul, iar acesta este consensul la care au ajuns oamenii se stiinta.

Insa Levin insista ca exista o problema. Potrivit acestuia, detectorii de carbon de la bordul sondelorViking nu erau suficiend de sensibili sa detecteze prezenta moleculelor organice nici macar in solul terestru despre care se stie ca adaposteste microbi.

Drept consecinta, Levin sustine ca, in cazul in care Curiosity descopera organisme pe baza de carbon in solul martian, descoperirea ar trebui sa ramana in istorie in dreptul anului 1976.

Sursa: stirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu