Romanii de la Bitdefender pun la dispozitia tuturor un soft gratuit cu ajutorul caruia pot elimina din calculatoare periculosul soft MiniDuke, care a atacat guvernele mai multor state europene.
MiniDuke a fost detectat de Bitdefender Labs cu aproape un an in urma, iar respectiva versiune de malware a fost adaugata in baza de virusipe 26 mai 2012, desi soft-ul periculos nu era cunoscut la acel moment pentru efectele sale.
Varianta initiala a MiniDuke difera de cea descoperita acum, in primul rand prin faptul ca utilizeaza un mod diferit de instalare. In plus, aceasta acceseaza pagina de internet time-server.org, pentru a vedea care e data curenta in China. Comportamentul acestei prime versiuni de malware este, in rest, similar celui anuntat recent.
’’Software-ul periculos MiniDuke poate provoaca daune majore sau poate colecta cantitati uriase de informatii pe parcursul a 10 luni. Descoperirea unei versiuni initiale a acestui virus, in mai 2012, sugereaza ca suntem inca la inceput in a intelege dimensiunea si scopul MiniDuke. Analizam in continuare software-ul si vom face publice si alte detalii importante atunci cand vor fi descoperite’’, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.   
Analizele efectuate pana acum releva ca MiniDuke extrage informatii din sistemele informatice ale guvernelor Irlandei, Belgiei, Romaniei, Portugaliei si Cehiei precum si din alte instituții, precum un furnizor de servicii medicale din Statele Unite ale Americii sau organizatii din Japonia, Brazilia etc.
Antivirusul Bitdefender elimina toate variantele cunoscute ale MiniDuke. Compania a anuntat, de asemenea, disponibilitatea unui utilitar de dezinfecție gratuit pentru acest virus.
Pentru o analiza mai detaliată a versiunii initiale a MiniDuke, accesați raportul tehnic de pe blogul Bitdefender Labs.