Probabil că nu va mai dura mult până când un scenarist va scrie despre un individ care, pregătindu-se să dea spargerea secolului, va fi nevoit să taie o cutie confecţionată dintr-un diamant. În acest caz, scenaristul ar fi bine să îşi îndrepte atenţia spre nitrura de bor cubică (cBN), un material care, din multe puncte de vedere se aseamănă cu diamantul, dar care are o duritate mai mare decât acesta.
Nitrura de bor cubică poate fi comprimată într-o formă transparentă şi super dură, doar că spre deosebire de diamante sau alte materiale extrem de dure, el nu este bazat pe carbon, ci pe o reţea de atomi de bor şi azot. Simulările pe computer au indicat că o formă cristalină de cBN ar rezista la indentare chiar mai bine decât diamantul, dacă ar putea fi sintetizat în mostre mari.
Acum, un nou set de experimente realizate asupra formei nanostructurate a cBN au demonstrat că materialul are o duritate mai mare decât se observase înainte.
Reuşind să micşoreze microstructurile din care este alcătuit materialul, Yongjun Tian de la Universitatea din Yanshan, China, a creat mostre de material capabile să reziste la o presiune de 108 gigapascali. Prin urmare, noul material este mai dur decât diamantul sintetic, dar mai puţin dur decât diamantele policristaline confecţionate din structuri la scară nano.
În prezent, cBN este deja utilizat pentru tăierea materialelor extrem de dure, iar specialiştii explică faptul că dezvoltarea materialelor din ce în ce mai rezistente este necesară pentru pătrunderea cât mai adânc în interiorul Pământului.
Sursa : http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu