Cercetatorii americani de la NASA planuiesc sa captureze un asteroid de circa 500 de tone, pe care vor sa il transforme intr-o statie spatiala. Investitia financiara pentru acet proiect depaseste orice asteptari, insa oamenii de stiinta sustin ca efortul banesc merita.
Potrivit oficialilor din cadrul departamentului de stiinta si tehnologie de la Casa Alba, intreg planul pentru capturarea asteroidului va costa peste 2,5 miliarde de dolari.
Daca va fi aprobata, aceasta misiune ar putea fi primul proces prin care oamenii vor incerca sa schimbe cursul unui corp ceresc.
Un raport al NASA, realizat in parteneriat cu Institutul de Tehnologie din California (Caltech), explica modul exact in care asteroidul urmeaza a fi capturat, scrie Daily Mail.
O capsula special construita pentru aceasta misiune ar urma sa fie atasata de o racheta Atlas V, care va fi lansata catre asteroid. Odata ajunsa in apropierea asteroidului capsula va lansa o prelata special manufacturata de 15 metri in diametru, care a urma sa se infasoare in jurul asteroidului.
Dupa aceea, cu ajutorul rachetei si a sistemului de propulsie, dotat cu circa 300 de kg de combustibil, va opri traiectoria asteroidului si il va directiona intr-un punct gravitational neutru, intre Pamant si Luna.
Astfel, de pe acest asteroid astronautii vor avea un punct de stationare in viitoarele misiuni. Potrivit raportului prin care este descrisa aceast misiune indrazneata, "ideea de exlporare si capturare a unui asteroid nu este una noua. Ideea de a captura un asteroid dateaza de acum o suta de ani, insa doar cu ajutorul tehnologiei de acum acest lucru poate fi posibil".
NASA a refuzat sa comenteze asupra acestui proiect, deoarece, sustine ca este inca in negociere cu Casa Alba pentru aprobare. Cu toate acestea, se crede ca in maxim 10-12 ani proiectul va putea fi pus in aplicare. De asemenea, tehnologia din urmatorii ani ar putea permte totodata capturarea asteroizilor pentru extragerea fierului si a mineralelor din acestea.
Conform cercetatorilor, asteroizii situati in imediata vecinatate a planetei noastre contin fier, care ar putea fi folosit la construirea de noi statii spatiale, sau apa, care ar putea fi descompusa in hidrogen si oxigen pentru a compune combustibil pentru rachete.
Anul acesta Planetary Resourcers, o companie cu sediul in Seattle, cu investitori miliardari precum Eric Schmidt si Larry Page de la Google, a anuntat ca intentioneaza sa foreze asteroizii care se apropie de planeta noastra pentru a obtine cat mai multe resurse gasite pe acestia.
Se estimeaza ca in jurul anului 2016 prima naveta spatiala va vizita un asteroid botezat 1999 RQ36, urmand sa extraga mostre de pe acesta care vor fi aduse pe Pamant pentru analiza, potrivit agentiei de presaMediafax.

Sursa : http://www.yoda.ro