miercuri, 26 decembrie 2012

DESCOPERIRE ISTORICĂ la baza PIRAMIDELOR din EGIPT


Arheologii egipteni au descoperit, în apropierea piramidelor din Giza, un zid din cărămizi, vechi de 3.400 de ani, scrie drhawass.com.
Zidul dezgropat de echipa doctorului Zahi Hawass, secretar general al Consiliului Suprem de Antichităţi din Egipt (SCA), se află în faţa văii Regelui Khafre, pe platoul Giza. Zidul datează din anii 1.400-1.390 î.e.n, din timpul domniei Regelui Tuthmose al IV-lea.

Conform dr. Hawass, zidul are două secţiuni: prima are 86 de metri lungime şi 75 cm înălţime, iar a doua are 46 de metri lungime şi 90 cm înălţime. Secretarul general al SCA crede că fragmentele descoperite ar face parte dintr-un zid mai mare, destinat protejării Sfinxului de vânt.

Din câte se pare, Regele Tuthmose al IV-lea ar fi ordonat construcţia acestui zid în urma unui vis în care Sfinxul îl ruga să îndepărteze nisipul de lângă el, pentru că se sufoca. În schimbul acestui favor, Sfinxul ar fi urmat să-l facă pe Tuthmose Rege al Egiptului. În urma visului, Tuthmose a decis să îndepărteze nisipul din jurul Sfinxului şi să construiască un zid de protecţie în jurul său.
Iniţial, arheologii egipteni credeau că zidul există doar la nord de Sfinx, unde descoperiseră mai demult o secţiune de trei metri înălţime şi 12 metri lungime. Acum, însă, prin cele două fragmente descoperite la est de Sfinx, dr. Hawass şi echipa sa au reuşit să demonstreze faptul că simbolul Egiptului era înconjurat de un zid de protecţie.

Excavările vor continua pentru a scoate la suprafaţă şi restul zidului din jurul Sfinxului.

Sursa : http://www.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu