O echipă de ingineri şi chimişti de la Universitatea Stanford au conceput un material sintetic capabil să răspundă la stimuli şi să se regenereze în cazul tăieturilor sau dacă este zdrobit.
Este prima realizare de acest gen din istorie şi totodată un pas uriaş în evoluţia bio-mecatronicii.
Până acum, ţesuturile sintetice aveau nevoie de un tratament special pentru regenerare. Acesta consta în expunerea lor la temperaturi foarte ridicate, situaţie incompatibilă pentru purtător.
Acum, acest material nou nu are nevoie de un tratament special ci se regenerează într-un mod natural, la o temperatură ambientală specifică unei încăperi obişnuite. Iar refacerea ţesutului sintetic se face mult mai rapid decât pielea umană.
Materialul este realizat dintr-un plastic polimer cu conductibilitate specifică unui metal. Pentru a fi şi respondent la stimuli, cercetătorii au adăugat particule de nichel care sunt străbătute de curent. Atunci când se creează presiune, distanţa dintre particule se modifică, iar aceste semnale pot fi interpretate şi transmise către creier.
Cercetătorii afirmă că materialul actual este suficient de sensibil încât să detecteze o strângere de mână. Evident, se poate şi mai bine de atât, iar echipa continuă să lucreze la îmbunătăţirea materialului sintetic. În viitor, va putea fi folosit spre exemplu la realizarea protezelor pentru persoanele care au suferit o amputare a membrelor.
Sursa : http://www.go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu