Se termina lumea pe 21 decembrie 2012? Cercetatorii, inclusiv cei de la NASA, au infirmat aceasta profetie de cate ori au avut ocazia. Acum, si cativa expertin in religie de la Southern Methodist University din Dallas, Texas, Statele Unite ale Americii, au venit cu o parere similara, dupa ce au studiat in profunzime problema Apocalipsei.
Expertii sustin ca predictiile privind sfarsitul lumii nu pot fi facute numai pe baza acestui calendar. Si asta pentru ca, la un moment dat, mayasii au schimbat felul in care au masurat timpul si, implicit, calendarul. Tocmai aceasta modificare a dus la aparitia unor discrepante privind data in care ar urma sa se petreaca Apocalipsa.
"Pentru cei care cred in Apocalipsa, faptul ca pe 21 decembrie nu se va sfarsi lumea, nu va insemna ca Apocalipsa nu se va intampla", spune profesorul Brigitte Kovacevich.
Chiar daca predictiile bazate pe calendarul mayasilor dau ca ultim an 2012, acesta apare foarte rar in calendar. El e vazut pe un anumit monument care comemoreaza date specifice. Dar e utilizat, in acest caz, intr-o maniera retorica, ce nu are nicio legatura cu sfarsitul lumii.
O alta problema care apare este asocierea care se face intre culturile mayasa si azteca. Aceasta din urma era bazata pe previziuni fataliste, si nu cultura maya.
"Cultura Maya si cultura azteca sunt total diferite, dar foarte mult din cultura azteca e incorporata in acest mit, pe care il atribuim mayasilor", spune Kristen Carreno de la Southern Methodist University, scrie smudailycampus

Sursa : http://www.yoda.ro