miercuri, 24 octombrie 2012

O descoperire extraordinară ne-ar putea extinde durata de viaţă sănătoasă cu o treime


Un studiu realizat pe şoareci a identificat o metodă inedită prin care speranţa de viaţă poate fi prelungită: un hormon care simulează efectele benefice ale postului.
Cercetătorii ştiu că anumite animale îşi pot extinde durata de viaţă printr-un consum redus de calorii. Acum, o echipă de cercetători de la University of Texas Southwestern Medical Center a arătat că acelaşi lucru poate fi obţinut prin pomparea unui hormon care este produs în mod natural în perioadele de post – atunci când sunt consumate puţine calorii.
Cercetătorii au creat şoareci modificaţi genetic care produceau mai mult hormon FGF21 decât în mod normal, descoperind că aceştia prezentau o durată de viaţă cu o treime mai mare decât şoarecii nemodificaţi genetic.
„Practic, putem observa beneficiile asociate consumului redus de calorii fără a fi nevoie de a ţine efectiv această dietă”, explică Steven Kliewer, coordonatorul studiului.
Acest hormon este prezent şi în corpul oamenilor, iar Kliewer crede că FGF21 are potenţialul de a ne face să trăim mai mult, prelungind „durata de viaţă sănătoasă” – acei ani din viaţa noastră în care nu suntem afectaţi de boli.
Cercetătorii cred că FGF21 acţionează pentru a prelungi viaţa prin modificarea căilor din corp ce joacă un rol în procesul de îmbătrânire, precum IFG-1 (insulin-like growth factor-1).
„FGF21 blochează hormonii de creştere ce stimulează factorii asociaţi bolilor, inclusiv a bolilor metabolice şi a cancerelor, iar consecinţa este că animalele trăiesc mai mult”, afirmă Kliewer.
Rezultatele acestui studiu sunt extrem de interesante, mai ales că FGF21 este deja supus unor teste clinice pentru a vedea dacă poate fi folosit ca tratament pentru bolile metabolice. „Aşadar, este un medicament care va fi lansat pe piaţă şi la care oamenii vor avea acces”, concluzionează Kliewer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu