marți, 4 septembrie 2012

Toshiba Excite AT200 - tabletă subţire, elegantă şi cu Android 4.0


Toshiba Excite AT200 este o tabletă cu ecran de 10.1 inch, ce se face remarcată prin construcţia suplă (numai 7.7 mm grosime) şi finisajele de bună calitate.

Descriere

  Lansată în luna septembrie a anului trecut şi oferită la pachet cu sistemul Android 3.2, Toshiba Excite AT200 a trecut între timp la versiunea Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich), ajungând din urmă noua generaţie de tablete lansate în anul 2012. Toshiba AT200 este bazată pe o configuraţie cu chipset TI OMAP 4430, compus dintr-un CPU dual-core la 1.2 GHz şi GPU din familia PowerVR SGX540.
  Carcasa este rigidizată cu ajutorul unui cadru din magneziu ce defineşte conturul tabletei, iar partea din spate este acoperită cu un capac din plastic, mai ieftin de produs şi mai uşor, dar finisat cu un model ce imită metalul şlefuit.

Ecranul de 10.1 inch foloseşte o matrice TFT LCD cu rezoluţie HD 1280x720 pixeli şi este protejat cu un scut din sticlă minerală prevăzut cu tratament anti-reflexie.
  Sunetul este redat cu ajutorul unui set de difuzoare stereo, poziţionate sub ecran, pe latura carcasei. Tot aici găsim conectorul pentru staţie de andocare, folosit şi cu adaptorul AC pentru încărcarea acumulatorului . Butonul Lock, clapeta pentru volum şi un buton special cu funcţie programabilă sunt aşezate în dreapta ecranului. În stânga avem conectorul pentru căşti şi cel microUSB, ieşirea microHDMI şi slot-ul pentru card microSD.

Specificaţii detaliate

  • Ecran: TFT LCD (IPS) de 10.1", LED, Multitouch, rezoluţie 1280x800 pixeli (149ppi)
  • Chipset: TI OMAP 4430
  • CPU: 1.2 GHz, dual-core
  • GPU: PowerVR SGX540
  • RAM: 1 GB
  • Memorie internă: 8 GB sau 16 GB
  • Sistem de operare: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich
  • Conectivitate: WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1, GPS
  • Cameră frontală: 2 MP
  • Cameră foto: 5 MP, cu autofocus şi Blitz LED
  • Conectori: 1 x audio, MicroUSB, microHDMI
  • Audio: 1 x microfon, 2 x difuzor
  • Baterie: Li-Ion, nedetaşabilă
  • Dimensiuni: 256x176x7.7 mm
  • Greutate: 558 grame

Abilităţi multimedia şi performanţe în aplicaţii

Chiar dacă foloseşte formatul de 10.1 inch, Toshiba Excite AT200 este o tabletă foarte uşoară, ce poate fi manevrată fără probleme cu o singură mână.
  Ecranul este bine iluminat şi cu unghiuri de vizibilitate rezonabile, iar interfaţa multitouch capacitivă nu pune probleme. Din păcate scutul din sticlă minerală nu maschează foarte bine amprentele, iar reflexia obiectelor din jur creează uneori probleme. Supărător poate fi şi nivelul de negru nu tocmai convingător, specific de altfel ecranelor cu tehnologie TFT LCD. Dacă această limitare trece uşor neobservată în condiţii normale de utilizare, amatorii de filme vor remarca totuşi aspectul ceva mai lăptos al nuanţelor de negru din scenele slab iluminate, efect ce se amplifică dacă nu privim ecranuldirect din faţă. Per total, ecranul oferit de Toshiba AT200 nu dezamăgeşte dar nici nu impresionează prin performanţe deosebite, având suficientă claritate pentru web browsing şi o paletă de culori ce nu deranjează la răsfoirea colecţiei de poze, da şi mici neajunsuri care pot incomoda la vizionarea de filme.

  Configuraţia cu două difuzoare redă un efect stereo convingător şi sunet clar, chiar dacă la un volum sonor mai degrabă modest şi cam sărac în gama frecvenţelor joase. Partea bună este că vocea se distinge cu uşurinţă şi în medii mai zgomotoase, la fel şi sunetele de sistem.
Dacă abilităţile pentru multimedia demonstrate până acum sunt la un nivel mulţumitor, chipset-ul dual-core la 1.2 GHz îşi arată uneori limitele, resimţite sub forma unor mici întârzieri ce pot apărea la răsfoirea sistemului de meniuri sau comutarea între aplicaţiile deschise. Paginile accesate din web browser se încarcă repede şi pot fi derulate fluent, cu condiţia să nu ţinem prea multe tab-uri deschise. Nici filmele nu pun probleme, Toshiba AT200 redând fără probleme clip-uri la rezoluţie 1080p, singura cerinţă fiind activarea funcţiei de decodare hardware a conţinutului video. Pentru asta am folosit aplicaţia MX Player, cu funcţia H/W decode selectată în sistemul de meniuri şi pachetul de codecuri opţionale instalat în prealabil.

La capitolul teste sintetice, Toshiba Excite AT200 demonstrează performanţe bune când vine vorba de CPU, dar rămâne puţin în urmă în testele pentru GPU.
AnTuTu
Scor total 5437 (CPU 2842, GPU 913, RAM 937,I/O 745)
Quadrant
Scor total 1647 (CPU 4475, Mem 1630, I/O 865,2D 163, 3D 1102)
Chiar şi aşa, majoritatea jocurilor disponibile în PlayStore nu pun probleme. Luăm spre exemplu celebrul titlu Grand Theft Auto III şi mai noul Dead Trigger, disponibil pentru download în mod gratuit.
Camera foto şi funcţia de filmare
Fără prea mari pretenţii la capitolul poze, camera foto de 5MP dă rezultate acceptabile în condiţii ideale de iluminare, dar dezamăgeşte sub lumină artificială şi în scene umbrite, unde nivelul de zgomot din imagini devine deranjant.

Clipurile filmate la rezoluţie 1080p au de suferit de pe urma saturaţiei prea mari de culoare, ce dă imaginilor un aspect prea colorat. Din nou, zgomotul din imagini este aproape absent în condiţii ideale de iluminare, dar pune mari probleme sub lumină slabă, când secvenţele filmate pierd şi foarte mult din detalii.
Per total, camera foto oferită de Toshiba Excite AT200 se pretează la folosire ocazională în spaţii deschise, unde există lumină din belşug. În restul timpului este de preferat să apelăm la o cameră foto dedicată.
Adaptată pentru apeluri video, camera frontală se descurcă bine sub lumina de neon din încăpere, redând fără probleme scenele în mişcare.
Autonomie
Deşi nu cântăreşte decât 558 grame şi măsoară 7.7 mm grosime, Toshiba Excite AT200 se descurcă onorabil la capitolul autonomie.
Testată prin redarea unui film cu rezoluţie 720p, folosind aplicaţia MX Player şi apelând capabilităţile de decodare hardware asigurate de GPU, Toshiba AT200 a rezistat timp de 7 ore şi 55 minute. Trebuie spus că interfaţa de reţea a fost lăsată dezactivată, iar luminozitatea ecranului reglată la o valoare medie, potrivită pentru vizionarea de filme în încăperi nu foarte bine iluminate.

Autonomia la navigare pe internet este la un nivel similar, cu 8 ore şi 5 minute măsurate în condiţiile folosirii web browser-ului Chrome şi interfaţa WiFi pentru accesul la internet.

Concluzie

Chiar dacă se limitează la un chipset dual-core din recolta anului trecut, Toshiba Excite AT200 vine într-un pachet suplu şi cu design încă de actualitate, dar şi un sistem de operare Android adus la zi.
Per total, experienţa obţinută cu Toshiba AT200 este una plăcută, atât la navigare web şi utilizarea aplicaţiilor disponibile în Google PlayStore, dar şi vizionarea de filme pe ecranul de 10.1 inch.
Utilizatorii pretenţioşi, ce doresc ca aplicaţiile să se deschidă aproape instant iar paginile web în versiune desktop să poată fi derulate cursiv oricât de încărcate ar fi de conţinut, s-ar putea orienta în schimb către o tabletă de generaţie mai nouă, echipată cu chipset quad-core.
Toshiba Excite AT200 poate fi găsită în magazinele din ţara noastră la un preţ de aproximativ 1650 Lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu