joi, 6 septembrie 2012

Studiu: cei mai mulţi utilizatori BitTorrent sunt monitorizaţi


Un studiu desfăşurat de Universitatea din Birmingham a arătat că majoritatea celor care obişnuiesc să descarce conţinut piratat apelând serviciile reţelelor de tipBitTorrent sunt luaţi în evidenţă şi monitorizaţi de un număr de agenţii, printre care şi grupuri care se ocupă cu protecţia drepturilor de autor.
Din informaţiile colectate de-a lungul unei perioade de 3 ani reiese că majoritatea celor care descarcă materiale piratate foarte populare, cum sunt filmele de cinema abia apărute, sunt luaţi vizor de aceste agenţii chiar şi după numai 3 ore de activitate în cadrul reţelei de filesharing. Descărcarea oricărui torrent din top 100, cum ar fi noul film The Dark Knight Rises , este observată rapid de agenţiile de monitorizare iar adresa IP a utilizatorului trecută într-o bază de date ce poate servi maitârziu pentru probarea acuzaţiilor în faţa unui tribunal. Totuşi, sistemul nu face distincţia între utilizatori BitTorrent ocazionali şi cei foarte activi, care descarcă în mod regulat conţinut piratat.
Descărcare celui mai nou film de pe torrenţi poate fi o activitate riscantă Descărcare celui mai nou film de pe torrenţi poate fi o activitate riscantă

Cercetătorii au descoperit că în prezent activează aproximativ 10 firme de monitorizare, dar numai o mică parte dintre acestea sunt grupuri de copywright. În timp ce o parte au fost identificate ca fiind companii de securitate şi laboratoare de cercetare, 6 dintre acestea îşi desfăşoară activitatea din spatele unor firme de hosting independente şi nu au putut fi identificate cu exactitate.
  Potrivit directorului acestui studiu, Dr. Tom Chothia, multe dintre firme aleg să păstreze pur şi simplu datele colectate, în speranţa că se vor dovedii valoroase în viitor. Totuşi, în ciuda activităţilor intense de monitorizare, cercetătorii sunt de părere că informaţiile colectate pot cel mult să constituie dovadă pentru folosirea reţelei de file-sharing, fără a da detalii cu privire la fişierele descărcate şi distribuite mai departe de utilizatori. În aceste condiţii, acuzarea în instanţă a utilizatorilor supuşi procesului de monitorizare ar fi dificilă, fiind nevoie de mai multe dovezi concrete pentru probarea acuzaţiilor de piraterie online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu