luni, 24 septembrie 2012

Desfrau antic in templul zeitei Mut. Egiptologii au rosit cand au citit papirusul




Un paprius egiptean vechi de 1.900 de ani contine o povestire deocheata, scrisa de un preot, iar detaliile ar face pe oricine sa roseasca, afirma egiptologii care il cerceteaza.



Textul a fost scris de un preot al zeitei Mut si reprezinta primul exemplu al unui nou gen lierar din Egiptul antic: fictiunea religioasa.

Povestioara contine detalii despre origii sexuale, prtrecerii si betii, in numele zeitei Mut si este o fictiune, insa egiptologii declara ca totul a fost scris ca o metoda de a discuta aceste aspecte controversat cu alti preoti si de a le explica de ce trebuie sa se supuna acestor ritualuri.

Cel putin asa sustin Richard Jasnow si Mark Smith, care au publicat si traducerea papirusului in revista Enchoria, relateaza Live Science.

Cei doi sustin ca in Egiptul antic nu se practica de obicei sexul ritualic, iar acest aspect era cu siguranta controversat.

Una din solutiile preferate pentru dezbaterea unei probleme era introducerea acestor aspecte intr-o povestire fictiva.

Papirusul, care nu este scris cu hieroglife, ci in scrierea demotica, nu este insa complet si din cauza ca multe fragmente lipsesc, specialsitii nu pot reconstituit intreaga povestire.

Manuscrisul a fost redactat in perioada in care Egiptul era stapanit de romani si est originar din orasul Tebtunis, in apropiere de oaza Fayum. In prezent manuscrisul se afla la Institutul de Papirusuri Vitelli din Florenta.

Iata un scurt fragment din acest papirus: “Trebuie sa bei mult, sa mananci mult, sa te dezraci, sa te ungi cu uleiuri si sa te bucuri de binecuvantarea sexului”.

Preotul care scrie aceste cuvinte se apara de eventuale critici, precizand ca zeita Mut este de partea lui si ca toti cei care ii vor contesta sfaturile vor fi considerati “rai”.

Zeita Mut este una din cele mai importante divinitati egiptene, considerata a fi “mama si regina zeilor, cea care da nastere, dar care nu s-a nascut din nimic”, una dintre divinitatile creatoare ale lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu