Acer Aspire S5 este unul din acele ultrabook-uri care se diferenţiază mult de ceea ce oferă piaţa la ora actuală. Dacă unii producători au fost acuzaţi că au copiat modelele de la Apple, Aspire S5 ne arată că poţi veni şi cu elemente originale. Vom vedea în continuare cele câteva aspecte cu care ultrabook-ul iese în evidenţă. Şi vă vom prezenta o soluţie constructivă unică pe piaţă.
zoom inAcer Aspire S5 - un ultrabook cu un secret mecanic
Construcţie
Am apreciat că inginerii Acer s-au deranjat să folosească materiale de calitate şi rezistente pentru carcasa lui Aspire S5. Ea este construită dintr-un aliaj de magneziu şi aluminiu, ajutând la obţinerea greutăţii de 1,2 kg, una din cele mai scăzute de pe piaţă. Din păcate, laptopul nu reuşeşte să impresioneze la prima vedere. Mulţi vor avea impresia că ultrabook-ul este construit din plastic. Nici culoarea nu-l ajută prea mult aici. Acestea fiind spuse, finisajele sunt bune, iar carcasa este destul de rigidă. În jurul tastaturii este folosit un metal cu o textură diferită.
Acer Aspire S5 este un ultrabook cu un profil foarte subţire. Carcasa se îngustează spre margini şi sporeşte această impresie. Ceea ce surprinde însă este lipsa conectorilor. Chiar şi butonul de pornire este oarecum ascuns pe latura din stânga. Dacă nu porneşti laptopul, nici nu vei avea acces la vreun port. Producătorul a construit aşa-numitul MagicFlip, o fantă ce se deschide sub laptop în partea din spate. Butonul de activare se află în dreapta tastaturii şi funcţionează doar când laptopul este pornit. Producătorul recomandă ca Aspire S5 să fie amplasat pe birou atunci când este apăsat butonul MagicFlip, pentru a evita forţarea în vreun fel a mecanismului.
zoom inAcer Aspire S5 - carcasă construită din magneziu şi aluminiu
MagicFlip
Pentru o persoană pasionată de gadget-uri, MagicFlip este o facilitate superbă.Te duce fără să vrei la ideea de dispozitive Transformers. Pentru a oferi o anumită doză de dramatism, fanta din spate nu se deschide silenţios. Un zgomot de mecanism metalic însoţeşte ridicarea laptopului din spate. Nu mai trebuie să spunem că fanta nu se poate închide atunci când unul din cele patru porturi este ocupat. Deşi colegii noştri sunt obişnuiţi cu gadget-uri de ultimă generaţie, Acer Aspire S5 a reuşit să impresioneze cu MagicFlip chiar şi pe cei mai apatici.
zoom inAcer Aspire S5 - MagicFlip!
Tastatura şi touchpad
Producătorul a lăsat ceva spaţiu în zonele laterale ale tastaturii. Ea ar fi putut să aibă butoanele ceva mai mare. Butoanele sunt astfel bine separate, dar ceva mai mici decât la concurenţă. În ciuda faptului că suportul tastaturii pare metalic, ea flexează destul de uşor. Cât despre dimensiunile cursorilor, să spunem doar că butoanele nu sunt făcute pentru degetele unui adult. Touchpad-ului lui Aspire S5 are dimensiuni bune şi se poate apăsa. Butoanele de la baza sa nu sunt diferenţiate, însă scroll-ul cu două degete este precis şi sunt suportate o serie întreagă de alte gesturi.
Ecranul
Aş fi aşteptat ceva mai mult din partea ecranului lui Acer Aspire S5, ţinând cont că preţul său nu este chiar accesibil. Producătorul oferă un ecran cu filtru lucios şi o matrice TN. Dacă luminozitatea maximă şi contrastul sunt bune, unghiul de vizibilitate optim vertical este destul de îngust. În mod ciudat, unghiul de vizibilitate orizontal este ceva mai larg.
zoom inAcer Aspire S5 - tastatura şi restpad-ul
Specificaţii
Ecran: 13.3”, 1366x768, TN, filtru glossy
CPU: Intel Core i5-3317U, 1,7 GHz, dual core, 3 MB cache, 2,6 GHz Turbo, 22 nm, 17 W TDP
Chipset: Intel HM77 Express
GPU integrat: Intel HD Graphics 4000, 350 - 1.050 MHz
GPU dedicat: -
RAM: 4 GB DDR3, onboard
HDD: 128 GB, SSD, LiteON
Unitate optică: -
Reţea: LAN, 802.11a/g/n, Bluetooth 4.0
Conectori: 2 x USB 3.0, HDMI, Thunderbolt, 1 x audio (headset)
Altele: card reader, webcam
Sistem de operare: Windows 7 Home Premium 64 bit
Baterie: 4 celule, 2.300 mAh, Li-polimer
Dimensiuni: 324 x 227 x 11-15 mm
Greutate: 1,2 kg
Dotări
În afară de fanta MagicFlip, Acer Aspire S5 se remarcă printr-un SSD de 128 GB şi o memorie RAM integrată pe placa de bază. Deşi sunt vizibile şuruburi pe faţa inferioară, mă îndoiesc că utilizatorul ar putea avea acces uşor la SSD. Difuzoarele sunt situate tot pe faţa inferioară şi sunt parţial vizibile în spatele unor grile fine metalice. Bateria este puţin cam mică în comparaţie cu alte ultrabook-uri de pe piaţă şi vom vedea cum se reflectă aceasta la capitolul autonomie.
zoom inAcer Aspire S5 - butonul de pornire este puţin cam ascuns
Performanţe
Cu un procesor Intel Core i5 cu arhitectură Ivy Bridge, ajutat de un SSD, Acer Aspire S5 este destul de sprinten. Pornirea sistemului de operare se face în 15 s, iar revenirea din modul Sleep în mai puţin de 12 s. În plus, SSD-ul au obţinut un scor foarte bun la testul sintetic din PCMark Vantage. Când este în sarcină, sistem de răcire îşi face simţită prezenţa. Zgomotul făcut de ventialtor poate deveni deranjant la un moment dat şi poate chiar acoperi sunetul redat de difuzoare.
PCMark Vantage 64 bit - 10.932 (Productivity - 15.586, HDD - 27.437)
PCMark 7 Basic - 4.123
3DMark 11 - E10.476 / P2.634
3DMark Vantage Entry - 10.805 (GPU 12.048 / CPU 8.251)
3DMark Vantage Performance - 2.800 (GPU - 2.299)
Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) - 12 fps / 2,37 pts
zoom inAcer Aspire S5 - tastatura nu este iluminată
Autonomie
Pentru testul multimedia am folosit un film 720p, rulat folosind profilul de sistem Balanced, o pereche de căşti pentru sunet şi având placa de reţea wireless oprită. Cu o luminozitate redusă la 60%, bateria s-a consumat în trei ore şi 20 minute. Lucrând în mediul office, autonomia a fost ceva mai bună. Am folosit profilul de sistem Power Saver, am redus luminozitatea ecranului la 50% şi folosit o pereche de căşti pentru redare audio în fundal. Timp de aproape patru ore am editat documente şi am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless.
Alte aspecte
Difuzoarele lui Acer Aspire S5 sunt cel puţin decente. Calitatea sunetului este bună pentru dimensiunile portabilului, însă volumul nu impresionează. Balamalele ecranului par solide, însă permit un mic balans al afişajului atunci când laptopul este bruscat. Producătorul primeşte o bilă albă pentru faptul că restpad-ul şi zona tastaturii nu se încălzesc în timpul utilizării ultrabook-ului. Nu acelaşi lucru este valabil şi pentru faţa inferioară. Nu recomandăm ca Aspire S5 să fie ţinut pe picioare atunci când îl folosiţi intens sau chiar când vizionaţi un film HD.
Mufa audio este compatibilă cu un headset, însă am avut probleme cu introducerea corectă a unei perechi de căşti obişnuite. A trebuit să găsesc o poziţie intermediară pentru jack-ul tată pentru ca sunetul să se audă fără probleme. Alte ultrabook-uri din acelaşi segment de preţ se laudă cu tastatură iluminată, o facilitate care nu se regăseşte la Aspire S5. La fel, lipseşte suportul pentru Intel Wireless Display, dar să zicem că acest aspect mai puţin important.
zoom inAcer Aspire S5 nu este un ultrabook accesibil
Preţuri şi disponibilitate
Acer Aspire S5 este disponibil pe piaţa din România în două configuraţii. Cea testată mai sus costă aproximativ 5.250 lei. Cei care doresc un SSD de 256 GB în locul celui de 128 GB vor trebui să plătească 5.600 lei.
Concluzie
Aşa cum putem vedea, Acer Aspire S5 nu se numără printre cele mai accesibile ultrabook-uri de pe piaţă. Pe de altă parte, el reuşeşte să iasă uşor în evidenţă prin fanta MagicFlip, profilul foarte subţire şi greutatea de 1,2 kg. Dacă sunteţi în căutarea unui ultrabook ultra-uşor, puteţi să luaţi în considerare Acer Aspire S5. El cu siguranţă va impresiona atunci când va fi admirat îndeaproape.
Sursa : http://www.go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu