Safirul fabricat este o substanta deja folosita pentru armura unor vehicule militare. Este aproape indestructibil si deja este folosit pe ecranele de dispozitive mobile, potrivit unui raport din Technology Review MIT.

Safirul este al doilea material-de pe planeta ca greutate, fiind in spatele diamantulu. Potrivit raportului MIT, un ecran de safir pentru un smartphone nu s-ar rupe atunci cand acesta ar cade si nu ar putea fi zgariat cu o cheie de masina sau de un trotuar.

"Sunt convins ca unii (producatorii) vor incepe testarea cu apa si lansarea unor smartphone-uri high-end utilizand safir in anul 2013," Eric Virey, un analist pentru piata Developpement Yole, a declarat în raport.

In prezent, Apple foloseste safir pentru a proteja lentila camerei pe iPhone 5.
Safirul fabricat se produce prin topirea oxidului de aluminiu, care se cristalizeaza in safir, permitandu-i sa se raceasca iar apoi este taiat cu o sarma de diamant.
Insa, o problema ar putea fi pretul. In prezent, un ecran facut din safir pentru un smartphone ar costa aproximativ 30$, comparativ cu 3$ pentru ecranele efectuate de Corning Gorilla Glass, capacul de protecție, care exista pe un miliarde de dispozitive.

Raportul estimeaza ca safirul ar fi de aproximativ de trei ori mai puternic decat Gorilla Glass, dar purtatorul de cuvant al Corning Daniel Collins, a spus ca, compania nu este prea ingrijorata.

"Nu este clar pentru noi daca acest lucru ar putea oferi o performanta mai buna decat sticla reala", a scris Corning Daniel Collins într-un e-mail.
"De asemenea, exista intrebari despre costurile si greutatea produsului, care trebuie sa fie abordate inainte de safir care ar fi un considerent serios pentru cererile de piata."
Collins a remarcat faptul ca Gorilla Glass poate fi modelat in curbe usoare si forme multiple, fara a pierde puterea.
Compania spune ca produsul sau cel mai recent, Gorilla Glass 3, va fi produs pe smarthphone-uri in acest an si este de doua ori mai puternic fata de versiunile anterioare.

Virey a declarat costul pentru un ecran de safir care ar putea scadea la 20 de dolari in urmatorii ani, ceea ce ar putea fi suficient pentru a a da o sansa consumatorilor.

O alta alternativa ar fi foarte subtire (si mai putin costisitoare), capacele din safir care s-ar potrivi mai mult pentru ecrane de sticla si pentru o mai buna durabilitate.
"In cazul in care costurile pot ajunge suficient de scazute, acesti producatori pot avea o piata mare de asteptare pentru ei," Kevin Bullis, senior editor al MIT Technology Review, a scris in raport.