Supercomputerul Watson, creat de IBM, a învins cei mai pricepuţi concurenţi umani în concursul „Jeopardy”, iar predecesorul său a învins un campion mondial la şah. Acum, doctorii speră ca supercomputerul să învingă cancerul.
Oncologii de la două centre medicale au început să testeze supercomputerul Watson în cadrul instituţiilor pentru a îmbunătăţi viteza şi eficacitatea tratamentelor.
Cele două centre, The Maine Center for Cancer Medicine şi Westmed Medical Group, vor începe să testeze o aplicaţie bazată pe capacităţile de computing cognitiv cu care este înzestrat Watson, urmând să o folosească pentru a diagnostica cancerul la plămâni şi pentru a recomanda tratamente.
„Accesul la serviciile medicale complete poate fi dificil în zonele rurale din sudul statului Maine”, a explicat Tracey Weisberg, preşedintele secţie de oncologie din cadrul Maine Center for Cancer Medicine and Blood Disorders.
„Acest sistem ne permite să oferim cele mai cuprinzătoare metode de tratament bazate pe dovezi, lucru la care puteam doar să visăm în trecut”, a mai adăugat Weisberg.
Watson este un sistem de inteligenţă artificială ce poartă numele unui legendarul preşedinte al IBM: Thomas Watson.
Mulţumită capacităţilor sale computaţionale, Watson poate studia 1,5 milioane de fişe medicale ale pacienţilor şi modul în care tratamentul a decurs în cazul acestora, folosind aceste date pentru a sugera opţiuni de tratament în doar câteva secunde, recomandările fiind efectuate pe baza rezultatelor din arhive.
Supercomputerul a fost „alimentat” cu 600.000 de dovezi medicale, două milioane de pagini de text din 42 de jurnale medicale şi rezultate ale testelor clinice efectuate de cercetătorii din domeniul oncologiei.
De asemenea, specialiştii IBM au apelat la doctori şi la experţi în tehnologie din cadrul Memorial Sloan-Kettering Cancer Center pentru a dedida câteva mii de ore unui efort prin care Watson era învăţat cum să proceseze, analizeze şi să interpreteze înţelesul informaţiilor clinice complexe.
„Fiecare doctor e conştient că nu poate citi toate cele câteva sute de articole care apar în fiecare săptămână, dar orice doctor îşi doreşte să aibă dreptate, iar acest mecanism permite acest lucru”, spune Samuel Nussbaum, şeful diviziei medicale din cadrul WellPoint.
IBM a demonstrat competenţele lui Watson acum aproape doi ani. Computerul a învins doi concurenţi umani în cadrul concursului „Jeopardy”, subliniind progresul făcut de omenire în construirea de maşini care gândesc la fel ca ei.
De atunci, IBM a îmbunătăţit abilităţile lingvistice şi analitice ale lui Watson pentru a concepe noi produse, precum diagnosticurile medicale.
Sursa : http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu