joi, 3 ianuarie 2013

Un asteroid cât un bloc de 10 etaje va trece foarte aproape de Terra în februarie - VIDEO


Un asteroid cu diametrul de 45 de metri va trece razant pe lângă Terra la data de 15 februarie. Aceasta va fi cea mai mică distanţă la care a trecut vreodată un asteroid de asemenea dimensiuni pe lângă Pământ, potrivit cosmosmagazine.com.
Asteroidul, denumit 2012 DA14, are o masă de aproximativ 130.000 tone şi a fost descoperit la începutul anului trecut. Traiectoria corpului ceresc arată că acesta va trece între Terra şi sateliţii artificiali de comunicare lansaţi în orbită, la o distanţă de aproximativ 22.500 km faţă de sol.
Peste 4.500 de "blocuri zburătoare"
Agenţia Aerospaţială Americană (NASA), autoritatea globală în materie de astronomie, a identificat până în prezent 4.700 de asteroizi care reprezintă ameninţări la adresa Terrei. DA14 nu va lovi planeta, însă alte astfel de corpuri cereşti ar putea avea o traiectorie de coliziune cu Pământul. Unii dintre asteroizii identificaţi de NASA drept ameninţări au diametre de până la doi sau trei kilometri.
Impactul unui asteroid de dimensiunile celui care va trece pe lângă planetă pe 15 februarie ar avea efecte nimicitoare asupra unei arii extinse. Efectele ar fi similare celor ale unei bombe atomice. Cel mai cunoscut crater de impact al planetei, găsit în Arizona, SUA, a fost creat de un asteroid cu diametru de aproximativ 50 de metri. Craterul are un diametru de 1.200 de metri şi o adâncime de 170 metri.
Pe unde va trece asteroidul 2012 DA14

Sursa : http://www.zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu