Apple a fost rasfatata de piete in ultimii ani, bucurandu-se de o cerstere exploziva a actiunilor. Apple a devenit in acest an cea mai mare companie listata din SUA, datorita zecilor de milioane de iPhone-uri si iPad-uri vandute.

Dupa lansarea iPhone 5, actiunile Apple au avut initial cresteri, insa au trecut rapid pe un trend descendent, pierzand peste 20% fata de varful de 707 dolari pe actiune atins in aceasta vara.

Estimarile privind profitul pe actiune din trimestrul al patrulea indica un rezultat de 13,48 dolari, sub nivelul de anul trecut, de 13,87 dolari, ceea ce ar marca prima scadere a profitului Apple in ultimii noua ani.

Totodata, compania a fost cel mai important contributor la cresterea profitului sectorului IT din SUA in ultimele noua trimestre, perioada in care a inregistrat un avans de 83% al castigurilor.

Analistii noteaza totusi ca Apple ar putea produce o surpriza in acest trimestru, iar profiturile vor reveni oricum anul viitor, urmand sa creasca cu rate de doua cifre in ultimele noua luni din 2013.

Apple a inregistrat in perioada iulie-septembrie, al patrulea trimestru al anului fiscal 2011-2012, vanzari de 35,96 miliarde de dolari, in crestere cu 27% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, si un profit net de 8,22 miliarde dolari, cu 24% mai mare.

In anul fiscal 2011-2012, vanzarile Apple au crescut cu 44%, la 156 miliarde dolari, iar profitul net a avansat cu 61%, la 41,73 miliarde dolari.

Situatia economica mondiala s-a deteriorat in 2012, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro si somajului persistent din SUA, unde sfarsitul de an este marcat de impasul politic de la Washington pe tema reducerii deficitului bugetar, care ar putea cauza in 2013 noi obstacole pentru cresterea economica.

Sursa : http://www.yoda.ro