Cu toate ca nu s-a terminat inca 2012, este interesant sa vezi ce termeni au fost cei mai cautati de internauti pe Wikipedia in acest an.
Cu un pic de efort, un inginer suedez a reusit sa agregheze toate informatiile din log-urile publice Wikipedia pentru a genera o statistica interesanta. Scopul era generarea unui top al celor mai cautati termeni pe Wiki in anul care se incheie in cateva zile. Ca un mic detaliu, trebuie retinut ca intregul studiu a fost realizat pe versiunea in limba engleza a site-ului.
Cea mai populara pagina pe Wikipedia anul acesta a fost Facebook, urmata indeaproape de Wiki, ,,Decese in 2012” si ,,One Direction”. Exista si un film in top 5, este vorba de The Avengers al lui Joss Whedon. Daca sunteti curiosi de o analogie intre topul cautarilor pe Google si topul cautarilor pe Wikipedia, e interesant sa constati ca nu exista similaritati. Primele 3 cautari pe Google in 2012 au fost Whitney Houston, Gangnam Style si Hurricane Sandy in timp ce aceeasi termeni nu au ajuns nici macar in top 10 pe Wiki. Relativ la Twitter, unde reteaua de micro-blogging a fost dominata de Hurricane Sandy, alegerile din SUA si Olimpiada de vara de la Londra, paginile aferente respectivelor evenimente nu au fost foarte accesate pe Wikipedia.
Ca similaritati, Hunger Games, cel mai popular film pe Google in 2012 s-a aflat in top 10 pe Wikipedia, dupa The Dark Knight Rises si The Avengers. The Dark Knight Rises nu a intrat in top 10 cele mai cautate filme pe Google. La capitolul formatii, desi Psy sau Gangnam Style nu au fost populari pe Wikipedia, One Direction a facut valuri la fel de puternice si pe Wiki si pe Google. In motorul de cautare al celor din Moutain View, One Direction s-a aflat pe locul 3 in preferintele muzicale ale internautilor.
Privind printre valorile de mai sus este interesant sa vezi ca de fapt motoarele de cautare, prin care se numara intr-un mod diferit si Wikipedia sau Twitter, in mintea utilizatorilor sunt bune pentru lucruri diferite. Discrepantele identificate in aceste randuri au aparut practic pentru simplul motiv ca evenimente precum uraganul Sandy sunt surprinse mai bine de catre utilizatorii de Twitter decat de o pagina de Wikipedia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu