Procurorii DIICOT au retinut 16 persoane specializate in infractiuni informatice, iar marti dimineata aveau loc 36 de perchezitii domiciliare in municipiile Bucuresti, Brasov, Galati, Timisoara si in judetele Valcea si Ilfov.
"Membrii gruparii au obtinut beneficii financiare substantiale din desfasurarea unei vaste activitati infractionale de criminalitate informatica, ce a constat in accesarea ilegala a mai multor sisteme informatice, sustragerea de date confidentiale sau nedestinate publicitatii, precum si efectuarea de operatiuni frauduloase cu instrumente de plata electronica." - se arata in comunicatul DIICOT.
Procurorii sustin ca hackerii au utilizat mai multe societati comerciale, avand ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT, pentru crearea si intretinerea unei infrastructuri informatice care sa permita accesul fara drept, cu incalcarea masurilor de securitate si cu scopul obtinerii de date informatice, in sistemele informatice apartinand unor companii straine cunoscute, de tip benzinarii sau magazine alimentare.
Membrii gruparii interceptau, fara drept, transmisiile de date informatice (care nu erau publice) intre sistemele implicate in realizarea/autentificarea platilor cu carti de credit. Ei foloseau aplicatii special concepute in acest sens, instalate fara drept pe sistemele informatice vizate.
"Conform instructiunilor aplicatiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plata electronice (carti de credit) capturate fie se salvau local si ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau in conturi de email, de unde erau ulterior descarcate in scopul transmiterii/vanzarii catre alte persoane ori in vederea contrafacerii si utilizarii frauduloase a acestora." - DIICOT.
De exemplu, in perioada decembrie 2011 – octombrie 2012 prin intermediul unui ”magazin” virtual specializat s-au vandut un numar de 68.000 Carduri pentru pretul de 4 USD/card. Astfel, hackerii au obtinut un profit de 270.000 USD.
In total, au fost efectuate operatiuni frauduloase cu un numar de 500.000 de instrumente de plata electronica, totalizand o valoare de peste 25 milioane USD.
La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi aduse in vederea audierii 20 de persoane.

Sursa : http://www.yoda.ro