FOTO: Mediafax // Andreea Alexandru Cătălin Cîrstoiu, medicul care a condus echipa de chirurgi care a realizat implantul de proteză de genunchi personalizată
„Protezarea de genunchi personalizată este cea mai modernă metodă de tratare a afecţiunilor ortopedice. Oamenii sunt diferiţi şi atunci trebuie găsite metode personalizate de tratament. E ca şi cum un croitor ar face un costum pe talia ta”, a declarat conf. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu.
A căzut pe scări, iar medicii au decis să îi implanteze o proteză
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) este primul centru din România care a fost acreditat pentru acest tip de procedură. “Procesul a durat câteva luni bune pentru că s-au făcut o serie de investigaţii, de calibrări ale aparatelor astfel încât să se standardizeze SUUB, ca un centru care poate să pună acest tip de implant. Înainte de realizarea intervenţiei trebuie făcuta o rezonanţă magnetică a genunchiului într-un anumit tipar”, a precizat medicul Cîrstoiu.
Acesta a explicat întreaga procedură: "S-au realizat radiografii într-o anumită formă, care sunt agreate de fabrica producătoare de proteze. După ce se standardizează aceste aparate şi protocoale de examinare preoperatorie, practic fabrica producătoare de implant trebuie să-l omologheze. După toate aceste etape, începe opera de confecţionare a protezei standardizată. Proteza vine deja prestabilită ca dimensiune, design şi formă, inclusiv ca instrumentar pentru implantarea ei. Un astfel de implant generează un nou concept, o nouă formă de arthroplastie ”, a declarat managerul SUUB.
În urmă cu 20 de ani, pacienta originară din Craiova a suferit o leziune la piciorul stâng, provocată de o cazătură pe scări. A fost diagnosticată de medic cu ruptură de ligament şi cu absenţa cartilagiilor la piciorul stâng. În urma unui RMN i s-a recomandat proteză.
Riscul apariţiei complicaţiilor este mai scăzut în cazul protezei personalizate
Spre deosebire de protezarea de genunghi de tip clasic, cea personalizată oferă un timp operator mai scurt, riscul apariţiei complicaţiilor este mai scăzut şi de asemenea comportamentul postoperator conferă o mobilitate mai mare a protezei.
Din echipa chirurgicală condusă de conf. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au făcut parte: dr. Dan Popescu, medic specialist ortopedie-traumatologie, dr. Razvan Ene, medic specialist ortopedie-traumatologie, dr. Corina Bădiceanu, medic specialist ortopedie-traumatologie şi dr. Angelica Bratu, anestezist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu